Pompoengnocchi

Als één groente mij aan de herfst doet denken dan is het wel pompoen! Eind oktober zie je deze op verschillende plekken uitgehold en verlicht voor de huizen staan als een Halloweenpompoen, maar ik maak er liever heerlijke pompoengnocchi van.

Eigenlijk is de pompoen botanisch gezien geen groente, maar een vrucht en familie van de komkommer en meloen. Kijkend naar de voedingswaarden, valt de pompoen wel weer onder de groente. Pompoenen bevatten veel vezels, mineralen en vitaminen, vooral bètacaroteen (provitamine A) wat zorgt voor de oranje kleur van de pompoen.

recept frittata bosui zongedroogde tomaat rucola feta

Ga je voor de eerste keer aan de slag met het maken van deze gnocchi, hou er dan rekening mee dat het wat oefening vergt; neem er ook voldoende tijd voor. Het deeg van pompoengnocchi is zachter en wat bewerkelijker dan gnocchideeg gemaakt van aardappel. Je zult goed moeten kijken en voelen om de goede hoeveelheid bloem te gebruiken. Gemiddeld is dit 1/3 deel ten opzichte van de hoeveelheid pompoen. Ook het maken van de specifieke vorm, de ribbeltjes en het ‘holletje’ in de gnocchi, vergt een beetje oefening. Is dit een stapje te ver, dan kun je dit ook achterwege laten. Maar laat je niet afschrikken, want het is ook ontzettend leuk om pompoengnocchi te maken! Ik deed het met mijn dochter, die in een filmpje laat zien hoe je de ribbeltjes erin krijgt. Veel plezier en eet heel smakelijk!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 650 gram pompoen, schoongemaakt
  • 220 – 250 gram 00 bloem
  • 30 gram grana padano, geraspt
  • zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • scheutje extra vergine olijfolie
  • 50 gram roomboter
  • 100 gram spekjes
  • 2 rozemarijntakjes
  • 4 el pecorino, geraspt (voor erover) 
  • handig keukengerei om mee te werken: deegschraper, houten geribbeld plankje voor de gnocchi, schuimspaan

 

  1. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 cm.  
  1. Doe de pompoenblokjes in een pan (ik gebruik een braadpan) en voeg een ½ glaasje water toe, zout en een scheutje olijfolie.  
  1. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoom de pompoen met het deksel op de pan tot hij zacht is (dit duurt ongeveer 10 tot 12 minuten). Als de pompoen zacht is en het water verdampt, draai dan het vuur uit.  
  1. Plet de pompoen met een stamper of vork tot een puree.  
  1. Zet de pan met de puree weer op een zacht vuurtje en schep beetje voor beetje de bloem erbij terwijl je blijft roeren (dit gaat gemakkelijk met een houten pollepel).  
  1. Haal de pan van het vuur en breng verder op smaak met peper en nootmuskaat en meng er de geraspte kaas doorheen.  
  1. Laat de pompoenpuree circa 20 minuten verder afkoelen.  
  1. Bestuif een werkplank met bloem en stort de pompoenpuree erop. Voeg zo nodig extra bloem toe en vorm het tot een deegbal. Kneed niet hard en niet lang: het deeg is zacht van structuur en je kunt het alleen voorzichtig bewerken.  
  1. Snijd met een deegschraper een deel van het deeg af en rol het tot een ‘worstje’. Snijd met de deegschraper in kleine stukjes van 2 centimeter.
  1. Bestuif de gnocchi indien nodig met wat extra bloem en rol ze voorzichtig over een vork of een geribbeld plankje zodat je ribbeltjes een in de gnocchi krijgt (zie filmpje hieronder). Leg de gnocchi apart op een met bloem bestoven stuk bakpapier.  
  1. Herhaal stap 9 en 10 tot je alle deeg gebruikt hebt.
    1. Breng een ruime pan met water aan de kook om de gnocchi in te koken en begin met het maken van de saus.
    1. Bak de spekjes krokant in een hete pan zonder vetstof. Hou de spekjes apart.
    1. Rits de ‘blaadjes’ van de rozemarijntakjes en hak ze fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de rozemarijn toe.
    1. Kook de gnocchi in drie porties in gezouten water (ongeveer 5 gram zout per 1 liter water). Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Haal ze uit het water met een schuimspaan en doe ze bij de saus. Schep zodra alle gnocchi gekookt zijn de spekjes erdoor.
    1. Serveer over de borden en bestrooi met geraspte pecorino.
Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten