Kom je ook weleens inspiratie tekort als het gaat om het bereiden van vis? Met dit recept voor scholfilet met salsa verde heb je er weer wat inspiratie bij! En dat is mooi, want vis is een belangrijk onderdeel binnen het mediterrane dieet. En dat is natuurlijk niet zonder reden.
Naast het feit dat vis rijk is aan belangrijke vitamines (waaronder vitamine A en D), mineralen, eiwitten, ijzer en omega 3-vetzuren, biedt het nog meer gezondheidsvoordelen. Door regelmatig vis te eten, verlaag je niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, maar het kan ook bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Bovendien is vis licht verteerbaar en een goede bron van hoogwaardige eiwitten.
Varieer met verschillende vissoorten en kies daarbij minstens een keer per week voor een vette vissoort omdat vette vis meer omega 3-vetzuren bevat dan magere vissoorten. Scholfilet zoals in onderstaand recept is gebruikt, behoort tot de medium vette soorten. De schol wordt gecombineerd met een soort pesto van peterselie en pijnboompitjes; de salsa verde. Lekker met zilvervliesrijst en een salade. Eet smakelijk!
Ingrediënten scholfilet met salsa verde
voor 4 personen
Voor de salsa verde:
- 15 gram peterselie
- 75 ml olijfolie extra vergine
- 1 el witte wijnazijn
- 20 gram pijnboompitten
- 2 tl mosterd
- zwarte peper
Overig:
- 250 gram zoete tomaatjes
- 1 spaanse peper
- extra vergine olijfolie
- witte wijnazijn
- een paar takjes verse peterselie of basilicum
- zout
- peper
- 5 el bloem
- 4 scholfilets zonder huid (of andere witvis zoals schelvisfilet of kabeljauw)
- Bereid eerst de salsa verde: Pureer het bosje peterselie met olijfolie, pijnboompitten, azijn, mosterd en peper in een blender (of stamp fijn met een vijzel) tot een homogene saus.
- Maak de tomatensalsa: Snijd de tomaatjes in kleine stukjes. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn. Meng een dressing van drie delen olijfolie en een deel witte wijnazijn. Voeg de dressing toe aan de tomaten en de Spaanse peper. Breng op smaak met fijngehakte peterselie of basilicum en een snufje zout.
- Bereid als laatste de vis: Als de filets nog aan elkaar zitten, halveer ze dan in de lengte. Dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de vis aan beide zijden met zout en peper. Haal de vis door de bloem. Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de scholfilets in 4-6 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel. Serveer de vis op een bedje van salsa verde, met daarbovenop een aantal lepels tomatensalsa.