Leefstijl & voeding
In het zogenaamde ‘Deense tweelingen’ onderzoek is gebleken dat slechts ongeveer 10% van de levensverwachting wordt bepaald door onze genen. De andere 90% worden grotendeels bepaald door onze leefstijl. Er zijn verschillende leefstijlfactoren, bijvoorbeeld of je rookt of niet, hoeveel je beweegt, hoeveel je slaapt. Misschien wel de factor met de meeste invloed is voeding. De vraag is welk eten goed is voor onze gezondheid. Keer op keer komt het mediterrane voedingspatroon uit de bus als het gezondste ‘dieet’ ter wereld. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen op heilzame effecten van de mediterrane keuken, zoals minder kans op hart- en vaatziektes, diabetes 2 en sommige soorten kanker.
Het mediterraan dieet
Een dieet, dat is toch weinig eten, honger lijden, afvallen en daarna weer aankomen? We hebben een negatieve associatie met het woord ‘dieet’ en dat is ook niet geheel onterecht. Bij sommige diëten gaat het om (soms extreme) calorie-beperking en/ of bijvoorbeeld het uitsluiten van koolhydraten of vetten.
Dieet in de zin van het mediterraan dieet heeft een andere betekenis. Het gaat hier om het traditionele voedingspatroon zoals dit in de jaren ’60 van de vorige eeuw eruit zag in landen rond de Middellandse Zee. Dit voedingspatroon bestaat onder andere uit veel plantaardige, verse voeding en gezonde vetten uit vis, olijfolie, noten en zaden. Binnen het mediterrane dieet is er (gelukkig) ook ruimte om af en toe te snoepen. Het is wel belangrijk om op je porties te letten.
Is het mediterraan dieet dan hét geheim voor een lang en gezond leven? Voor een deel. Want naast voeding spelen ook andere leefstijlfactoren een belangrijke rol.

De mediterrane leefstijl
De mediterrane leefstijl omvat meer dan het mediterraan dieet alleen. Het is een combinatie van verschillende leefstijlfactoren die de gezondheid en de kwaliteit van leven verhogen. Mensen uit de Blue Zones, plekken op aarde waar men heel oud wordt, leven langer, gezonder en gelukkiger. Een aantal van deze zones liggen in het Middellandse Zee gebied. Hoe ziet de levensstijl er daar uit?
De onderzoeken die zijn gedaan in de blue zones vertellen ons hier veel over, maar nonna (mijn oma) is de dichtstbijzijnde inspiratiebron die ik heb als het gaat over de mediterrane leefstijl. Van kinds af aan legde ik in de zomervakantie 3000 km zuidwaarts af om de vakantie bij haar en de rest van de Siciliaanse familie door te brengen. Ze is 96 geworden en terugkijkend naar haar leefstijl is dit, na alles wat ik nu weet, niet verwonderlijk. De eenvoud van het leven, het voedsel, de tevredenheid, de gezamenlijke maaltijden, het buitenleven, het heeft allemaal positief bijgedragen aan haar leven.

De ‘mediterrane leefstijl’ is niet per se synoniem aan hoe men nú leeft in de landen rondom de Middellandse Zee, want ook daar nemen moderne westerse ziektes zoals obesitas en hart- en vaatziektes toe als gevolg van een ongezondere leefstijl. Vooruitgang is natuurlijk fantastisch, maar voor wat betreft leefstijl kunnen we beter voorbeeld nemen aan hoe mensen een aantal decennia geleden leefden. Aan de andere kant zien we gelukkig nog veel terug van deze ‘oude’ levensstijl in de huidige mediterrane samenleving.
De kenmerken uit de mediterrane leefstijl heb ik samengevat in 6 lessen, namelijk:
♥ Eet gezond & geniet
♥ Integreer natuurlijke beweging in je dagelijkse leven
♥ Ontstress lichaam en geest
♥ Breng tijd door met de mensen die je dierbaar zijn
♥ Leef betekenisvol
♥ Leef eenvoudig en bewust
Als je deze lessen integreert in je leven, maakt dat je veerkrachtig. Deze veerkracht kun je terugzien bij de mensen in de blue zones: zij accepteren hoe het leven hen toekomt, zijn tevreden met wat ze hebben (en dat hoeft niet veel te zijn; in tegendeel) en leven in het ‘hier-en-nu’. Dit maakt dat ze goed in staat zijn om met tegenslagen om te gaan. Want ook die horen bij bij het leven.
Alle elementen uit de lessen (voeding, beweging, ontspanning etc.) staan in verbinding met elkaar. Dit wordt ook wel ‘holisme’ genoemd. Als je bijvoorbeeld dagelijks genoeg rustmomenten neemt, heeft dit een positieve invloed op je geest en ben je ook eerder geneigd om gezonder te eten en meer te bewegen. Andersom geldt (helaas) hetzelfde: ervaar je veel stress in je dagelijks leven, dan kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je sneller naar snacks grijpt en ’s avonds energieloos voor de tv zit.
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Ben je op zoek naar een blijvend gezondere leefstijl, laten we dan samen kijken of een coachingstraject of voedingsadvies iets voor jou zou kunnen zijn. Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek of stuur mij een e-mail.