Dit recept voor spinazietortilla komt uit het boek ‘Gezond eten, gezond ouder worden Kookboek’ van Eric De Maerteleire, en wil ik graag met je delen. Het gaat hier niet om de Mexicaanse tortilla, vaak bekend als ‘wrap’, maar om de Spaanse tortilla, een dikke omelet met aardappelen en andere heerlijke ingrediënten. Denk aan een Italiaanse frittata, maar dan met aardappelen.
Ik hou van tortilla omdat het niet alleen voedzaam is, maar ook omdat het zich perfect leent om restjes in te verwerken. Ik had bijvoorbeeld nog een stukje feta over, dat ik verkruimelde en door het ei mengde voor extra smaak. Superlekker was dat! Je kunt spinazietortilla zowel koud als warm eten. Het is heerlijk als avondmaaltijd, geserveerd met een frisse salade, maar ook als lunch is een puntje tortilla perfect. Eet smakelijk!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 300 gram spinazie
- 6 eieren
- olijfolie
- peper en zout
- Schil de aardappelen, was ze en kook ze beetgaar in lichtgezouten water. Laat afkoelen en snijd ze in schijfjes.
- Blancheer de spiazie heel kort, laat uitlekken en knijp het vocht eruit.
- Pel de uit en de knoflook en snipper ze fijn.
- Verwarm de overn voor op 180°C.
- Fruit de ui en de knoflook in olijfolie in een ovenbestendige pan.
- Voeg de aardappelschijfjes toe en laat 5 minuten meebakken.
- Doe de spinazie erbij en bak kort mee.
- Klop de eieren los met peper en zout en giet over de groenten.
- Schuif de pan in de oven en laat de tortilla 15 tot 20 minuten garen.
Tips
- In een tortilla kun je alle soorten groenten en kruiden kwijt, zoals champignons, erwtjes (zoete) paprika, kertomaatjes..
- Vervang de aardappelen door zoete aardappelen
- Je kunt een tortilla ook helemaal in een pan op het vuur bereiden. Laat hem dan 15 tot 20 minuten bakken en gebruik een bord om de tortilla om te draaien. Leg het bord op de tortilla, druk goed aan en draai de pan in één beweging om. Laat de tortila dan voorzichtig weer in de pan glijden en bak nog 5 minuten.