Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Frittatapuntjes met artisjok en asperges

Frittata is een typisch gerecht uit de ‘cucina povera’, ofwel een maaltijd dat uit armoede is ontstaan. Het is ideaal om kliekjes in te verwerken, zoals een restje groente of pasta, het kan allemaal. In dit recept heb ik vooral voedingsmiddelen uit de ‘voorraadkast’ gebruikt. Een potje artisjokken, olijven en asperges uit de diepvries. Snijd de frittata in puntjes en serveer het op een borrelplank of eet als lunch!

#voedingsweetje

Wist je dat groente uit de diepvries minimaal even veel vitamines en mineralen bevatten dan verse groente uit de supermarkt? Dit zit zo: direct na het oogsten begint er een verlies aan voedingsstoffen te ontstaan. Groente die in de diepvries verkocht worden, zijn snel na het oogsten ingevroren. Eenmaal ingevroren blijven de voedingsstoffen die ze dan bevatten nagenoeg intact. Groente die ‘vers’ worden verkocht, maken eerst nog een lange reis voor ze in de schappen liggen. Koop je groente daarom zo vers mogelijk en bewaar het niet te lang. Diepvriesgroenten zijn een gezond alternatief!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 125 gram groene asperges (diepvries)
  • 5 ‘partjes’ artisjok (uit pot)
  • Een paar lekkere zwarte olijven (bv. kalamata)
  • ½ ui
  • extra vergine olijfolie
  • zout
  • peper

  1. Laat de asperges ontdooien
  2. Snij de ui in halve ringen
  3. Schenk een beetje olijfolie in een kleine koekenpan en smoor de ui op een laag vuurtje tot deze zacht is.
  4. Snijd de artisjok in iets kleinere stukjes
  5. Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  6. Voeg de asperges, olijven en artisjokken toe aan het ei en giet het geheel in het pannetje waarin je de ui hebt gesmoord.
  7. Bak de frittata op een zacht vuurtje in zo’n 10 minuten gaar.

Tip: als de bovenkant nog niet goed gestold is, leg dan een groot bord op de pan en draai de frittata om. Laat het op de andere zijde nog even gaar worden.

Ben je benieuwd naar de andere recepten die op de borrelplank te zien zijn? Check deze link voor het recept ‘crostini met tuinbonenpesto‘ en deze link voor deze supermakkelijk te maken (en heel lekkere) ‘mozzarella met ham en pistachenootjes‘!

  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.