Ongeveer één à twee keer per week staat er bij ons een pastagerecht op het menu, meestal met een klassieke tomatensaus of met ingrediënten die passen bij het seizoen, zoals deze pasta met pompoensaus, champignons en spekjes. Pompoen is een typische herfstgroente die ook in de winter goed verkrijgbaar is, wat het perfect maakt voor deze tijd van het jaar.
Pompoen is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het zit boordevol vitamine A en C, wat goed is voor je huid en immuunsysteem, en bevat veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. In dit gerecht zorgt de pompoen voor een romige saus, en samen met de champignons en spekjes krijg je een smakelijke, voedzame maaltijd.
Dit pastagerecht met pompoensaus en champignons bevat ongeveer 150 gram groente per persoon. Wil je graag meer groenten toevoegen, serveer er dan een frisse salade of een portie geroosterde groente bij voor een extra portie vitaminen en vezels.
Pompoen over? Rooster deze op een ander moment van de week in de oven met olijfolie, een snufje zout en wat rozemarijn. Heerlijk als bijgerecht! Of wat dacht je hiervan: bruschette met pompoen, feta en rucola 🙂
Ingrediënten Pasta met pompoensaus, champignons en spekjes
voor 4 personen
- 200 – 250 gram pompoen
- 1 sjalot
- 250 ml bouillon
- 1 takje rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- 200 gram champignons
- 125 gram spekjes
- 10 tomaatjes
- 320 gram caserecci (of andere pasta naar keuze)
- zout en peper
- Parmezaanse kaas (om over de pasta te strooien)
- Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de sjalot en knoflook totdat ze glazig zijn.
- Voeg de pompoenblokjes toe en bak ze kort mee.
- Giet de bouillon erbij en voeg het takje rozemarijn toe. Laat het geheel zo’n 10-15 minuten sudderen totdat de pompoen zacht is.
- Haal de pan van het vuur, verwijder het rozemarijntakje en pureer de pompoen in de blender tot een gladde saus. Doe de saus weer terug in de pan.
- Snijd de champignons in plakjes. Verhit een beetje olie in een andere pan en bak de spekjes tot ze knapperig zijn. Voeg de champignons toe en bak ze mee totdat ze goudbruin zijn.
- Snijd de tomaatjes doormidden en voeg ze toe aan de pan met de champignons. Bak ze een paar minuten mee totdat ze beginnen te karamelliseren. Breng op smaak met zout en peper.
- Breng een grote pan met water met voldoende zout aan de kook en kook de pasta volgens de tijd op de verpakking. Maak in de tussentijd de pompoensaus weer warm.
- Giet de pasta af zodra deze klaar is en meng deze direct met de pompoensaus.
- Verdeel de pasta over de borden en top af met de gebakken spekjes, champignons en tomaatjes.
- Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen en geef de pasta desgewenst nog een draai zwarte peper.