Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Siciliaanse sinaasappel venkel salade

Siciliaanse sinaasappel venkel salade is een licht en vers bijgerecht ideaal bij vis, een stukje vlees, naast een lichte pasta of simpelweg met wat vers brood. De foto van het gerecht maakte ik op een idyllisch terras aan de Siciliaanse kust waar ik deze kraakverse salade voorgeschoteld kreeg. Krijg je net als ik last van het eten van rauwe ui; zonder ui is deze salade ook heerlijk! 

Ingrediënten

voor 4 personen (bijgerecht)

  • 1 venkel
  • 3 sinaasappels
  • ½ rode ui
  • 12 zwarte olijven
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • snufje zout
  • 10 amandelen, fijngehakt
  1. Snijd de stelen en de onderkant van de venkel af. Snijd het in kwarten en daarna in heel dunne plakken (je kunt dit ook doen met behulp van een mandoline). Bewaar het groene loof als garnering.
  1. Snijd de ui in halve ringen.
  1. Ontvlies de sinaasappels: snijd eerst de onder- en bovenkant van de sinaasappel af. Snijd vervolgens de schil inclusief het wit van de sinaasappel af. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. TIP: bekijk dit filmpje Sinaasappel dik schillen en partjes eruit snijden 
  1. Pers de restanten van de sinaasappels uit door er in te knijpen (vang hierbij het sap op in een kommetje. Mix het sap van de sinaasappel, extra vergine olijfolie en een snufje zout tot een dressing.
  1. Doe de venkel, sinaasappel, ui en olijven bij elkaar in een kom en meng er de dressing door. Garneer met fijngehakte amandelen.

TIP: vervang de olijven eens door rozijnen! Laat 20 gram rozijnen eerst 10 minuten weken in lauwwarm water.

  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.