Trefwoord barbecue, gegrilde groenten, salade, spelt
Bereidingstijd 1 uuruur
Servings 6
Author Elisabetta
Ingrediënten
240gramspelt
6elolijfolie
1courgette
1aubergine
1rode ui
200grammini-trostomaatjes of snoeptomaatjes
15grambasilicum
zout en peper
12zwarte of groene olijven
30gramamandelen met vliesgarnering
extra vergine olijfolienaar smaak
citroensapnaar smaak
Instructies
Kook de spelt zoals aangegeven op de verpakking. Giet af in een vergiet en laat nog een paar minuten staan met de deksel op de pan, zodat het kan nagaren. Roer daarna even los en laat afkoelen in een grote schaal.
Terwijl de spelt kookt, ga je aan de slag met de rest van de bereiding. Snijd de tomaten in kwarten en hak de basilicum fijn. Meng dit in een kommetje met een snuf zout en zet apart, zodat de smaken vast goed intrekken.
Snijd de courgette en aubergine in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik. De rode ui mag iets dikker, zo’n centimeter. Meng een beetje olijfolie met peper en zout en bestrijk de groente licht aan beide kanten. Verhit een grillpan (of leg ze op de barbecue) en grill de groenten in porties tot ze mooie strepen hebben.
Snijd de gegrilde groenten daarna in repen en meng ze door de lauwwarme spelt.
Voeg de tomaatjes en olijven toe aan de salade. Hak de amandelen grof en strooi eroverheen. Laat de salade even staan, zodat alles goed op smaak komt.
Proef en breng op smaak met wat extra vergine olijfolie, een kneepje citroensap en nog wat peper en zout.
Notities
De speltsalade is voor circa 4 personen als je het eet als maaltijdsalade en voor 6 tot 8 personen als bijgerecht.