200gram‘00’ bloem voor pasta (of semola rimacinata)
100gramvolkorenmeel (fijngemalen)
3eieren (XL)Tegenwoordig zijn XL eieren moeilijk te verkrijgen. Kun je ze niet vinden, gebruik dan 3 ‘L’ eieren en voeg nog 20 ml water toe.
Instructies
Bereid het pastadeeg
Pak een ruime kom (of werk als je handig bent meteen op het werkvlak) en meng hierin de bloem met het meel. Maak een bergje van de bloem en vorm in het midden een kuiltje. Breek de eieren in het kuiltje (en eventueel 20 ml water indien je ‘L’ eieren hebt).
Meng met een vork vanuit de binnenkant van het bergje steeds een beetje bloem door het ei. Ga door tot je je handen moet gebruiken. Zodra je deeg compacter wordt, kun je verder kneden op een werkvlak.Tip: Maak het werkvlak tussendoor schoon met een deegschraper, zo blijft je oppervlak mooi schoon en komen er geen uitgedroogde deegdeeltjes in je pastadeeg.
Kneed door tot je een soepele deegbal hebt en voeg indien nodig tijdens het kneden een beetje bloem toe. Kneed in totaal 10-15 minuten.
Wikkel het deeg in een boterhammenzakje of vershoudfolie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koeling.
De tagliatelle maken
Haal de deeg uit de koeling. Snijd 1/3 deel van het deeg af (hiermee ga je werken) en stop de rest weer terug in het zakje zodat het niet uitdroogd.
Druk het pastadeeg plat met je handen. Bestuif beide zijden met bloem.
Haal het deeg door de pastamachine op stand 1.
Vouw het deeg in drieën en doe het nogmaals door stand 1. Bestuif het deeg en herhaal stap 3 en 4.
Draai de pastamachine op stand 2 en rol het deeg erdoor. Bestuif met bloem. Ga door naar stand 3 en rol het deeg erdoor. Ga zo door t/m stand 6 (of stand 7 voor iets dunner deeg). Bestuif het deeg tussendoor met bloem zodat het niet te vochtig wordt. TIP: wordt je deeg erg lang? Snijd het deeg in 2 of 3 kleinere stukken om het makkelijker te hanteren.
Haal voor de tagliatelle het deeg door de tagliatellesnijder. Hang de tagliatelle op. Als je pastaophangsysteem hebt, gebruik dan bijvoorbeeld een bezemsteel. Je kunt er ook ‘nestjes’ van maken, hoewel ik dat een beginnende pastamaker niet zal aanraden vanwege het ‘gevaar’ op plakken.
Notities
De pasta kan direct gekookt worden, of je laat ‘m even drogen. De kooktijd varieert van 1 tot 4 minuten, afhankelijk van de dikte en de versheid. Gewoon even proeven dus!