Afvallen kan een uitdaging zijn, vooral als je merkt dat je soms terugvalt in oude gewoontes, bijvoorbeeld tijdens stressvolle periodes. Misschien een kleine meevaller: hierin ben je echt niet de enige. Gewoontes veranderen, patronen doorbreken: het kost tijd om dit te doen en het is onvermijdelijk om hobbels tegen te komen. Hieronder geef ik je vijf tips om hiermee het beste om te gaan, zodat je je motivatie vast houdt en weer snel ‘back on track’ bent.
1. Wees voorbereid
Een goede voorbereiding kan een wereld van verschil maken. Wat ik hiermee bedoel is dat je ervoor zorgt dat je altijd wat gezonde snacks in huis hebt, zoals een yoghurtje, vers fruit, een handje walnoten, volkoren crackertjes of wat gedroogd fruit. Door gezonde tussendoortjes bij de hand te hebben, wordt het makkelijker om verleidingen (een zak chips, chocola) te weerstaan als je behoefte hebt aan een snack. Hetzelfde geldt voor het avondeten. Zorg ervoor dat je altijd iets in de diepvries hebt liggen wat je alleen nog maar hoeft op te warmen en zorg voor een goed gevulde voorraadkast: handig als je moe bent of weinig tijd hebt om te koken!
2. Wees niet te streng voor jezelf
Het is belangrijk om jezelf niet te streng toe te spreken als je een keer ‘uit de bocht vliegt’. Het overkomt iedereen weleens, daarin ben je geen uitzondering en jezelf schuldig voelen daarover heeft ook weinig zin. Schuldgevoelens kunnen het alleen maar moeilijker maken om weer op het juiste pad te komen. Focus je op waar je naartoe wilt. Onthoud dat je altijd weer opnieuw kunt beginnen en dat een terugval geen totale mislukking betekent.
3. Kijk wat er achter de stress zit
Onderliggende stress kan vaak een oorzaak zijn bij terugval. Probeer te achterhalen wat precies de oorzaak van je stress is. Wat is er gebeurd en hoe voelde je je erbij? Probeer feiten, emoties en gedrag te onderscheiden. Schrijf ze op; dit helpt je om beter inzicht te krijgen in je patronen (als situatie A zich voordoet dan voel ik B en doe ik C). Het belangrijkste is dat je patronen gaat herkennen, zodat je een specifieke situatie tijdig herkent en bewust een ándere keuze kunt maken om met deze situatie om te gaan in plaats van te grijpen naar eten.
4. Maak het leuk en beloon jezelf
Afvallen hoeft geen saaie of strenge verplichting te zijn. Maak het leuk voor jezelf door kleine beloningen in te bouwen die je motiveren. Dit kan variëren van een gezonde maaltijd die je echt lekker vindt tot een ontspannende activiteit zoals een wandeling met een kop koffie. Door plezierige momenten in het proces te integreren, blijf je gemotiveerd.
5. Eet smaakvol en geniet
De meeste diëten richten zich op wat je níet mag eten en zijn strikt in wat je mag eten op een dag. Dat geeft weerstand en is moeilijk vol te houden. Voor je het weet, ben je weer gaan eten zoals je altijd deed. Het mediterraan dieet is anders, het is een manier van eten én leven. Het veelzijdig, lekker, niet ‘streng’ en daardoor dus veel makkelijk om vol te houden. Het mediterraan dieet is een van de gezondste voedingspatronen ter wereld. In de basis gaat het over het eten van verse, natuurlijke onbewerkte voeding, waaronder groenten, vers fruit, volkoren brood en andere volkoren graanproducten, noten, yoghurt, vis, gevogelte en natuurlijk extra vergine olijfolie! Maak je eten lekker en smaakvol en laat je inspireren door de mediterrane recepten op deze website of duik in je eigen kookboeken. Struin het internet af en bewaar de recepten die je aanspreken en passen in een mediterraan dieet. Maak van eten een sociaal moment en eet niet alleen omdat het ‘functioneel’ is. Het mediterraan dieet is niet alleen gezond, maar ook bedoeld om te genieten. Daarin is ook ruimte om af en toe wat lekkers (lees: iets minder gezonds 😉 ) te nemen. Maak het jezelf dus makkelijker en kies voor het mediterraan dieet!