Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

‘The secret of change is to focus all your energy. Not fighting the old,
but on building the new.’

Socrates

;

Als coach ga ik een stuk verder dan alleen het maken van een stappenplan om toe te werken naar dat wat jij voor ogen hebt. Ik wil weten wie jij bent, wat je kern is, waarom je de keuzes maakt zoals jij ze nu maakt en wat bij jóu past. Want als ook dat plaatje helder is, heb je de sleutel in handen om daadwerkelijk blijvende veranderingen te maken in je leven.

Stress, ongezonde voeding en bewegingsarmoede behoren tot de belangrijkste uitdagingen waar we in onze huidige samenleving voor staan. We wíllen het wel anders -minder stress, gezonder eten, afvallen, meer bewegen et cetera-, maar vinden het lastig om goede nieuwe leefstijlgewoontes vol te houden. Ook zien we door de bomen het bos niet meer: welke informatie over gezondheid is waar en wat zijn fabels?

De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in leefstijl, voeding en gedragsverandering. In eerste instantie puur voor mezelf. Want ik heb ook zelf ervaren hoe lastig het is om je gezinsleven, werk en alles wat daarom heen je aandacht vraagt in balans te houden. Dat als je het heel druk hebt, een lange periode slecht slaapt of niet goed in je vel zit, je dan juíst ongezonde keuzes maakt en in een negatieve spiraal kan belanden. Terwijl wat je lichaam en geest op dat moment nodig hebben, is goed eten, voldoende ontspanning, beweging, slaap en zelfliefde. Zorg je goed voor je lichaam en geest, dan ga je dit ook terug zien en andersom geldt het helaas ook!

Weten is natuurlijk één ding, het structureel aanpakken is wat anders. Na vallen en opstaan merkte ik dat door stap voor stap nieuwe gewoontes aan te leren (zoals een dagelijkse wandeling, voedzamer eten en regelmatig mediteren) ik weer back on track kwam. Ik heb ervaren hoe waardevol het is om bewust te kiezen voor je gezondheid. Sindsdien zit ik niet alleen beter in mijn vel, maar heb ik ook geleerd te luisteren naar mijn lichaam en meer aandacht te hebben voor wat ik nu eigenlijk wil.

Na deze ‘ontdekkingstocht’ heb ik me laten omscholen tot leefstijlcoach en gewichtsconsulent (resp. BLCN en BGN geregistreerd). Dit was ook een stap naar een andere wens van mij die in die periode begon te groeien, namelijk een onderneming te creëren waarin ik andere vrouwen begeleid en inspireer om hun dolce vita te leven. Via Mijn Mediterrane Leefstijl help ik vrouwen in hun zoektocht naar gezondere leefstijlkeuzes die bij ze passen en om deze in hun leven te integreren zodat ze meer uit het leven kunnen halen.

De mediterrane leefstijl & keuken en de Blue Zones

Mijn inspiratiebron voor een gezond, gebalanceerd en gelukkig leven is de mediterrane leefstijl. Denk hierbij aan de ‘Blue Zones’ (plekken op aarde waar men heel oud wordt) én natuurlijk de mediterrane keuken. Welke lessen kunnen we trekken uit hun levenswijze? Hoe kunnen we ze toepassen op ons (drukke) leven in de huidige maatschappij? Dat vind ik superinteressant en vind het heerlijk om mij hierin onder te dompelen. Als halfbloed Italiaanse heb ik wel een linkje met het mediterrane. Daarom tref ik het dat het mediterrane voedingspatroon wetenschappelijk als één van de gezondste wordt beschouwd.

‘Mangia bene, ridi spesso, ama molto’

(Vrij vertaaldEet goed, lach veel, heb veel lief)

Hoe ik gezondheid benader

Ik geloof niet in quick fixes. Geen dieetje dat je even kan volgen of een 10-weeks sportprogramma, geen ‘even een weekendje weg om bij te komen’. Blijvend een gezonde keuze maken, betekent dat je kiest voor een andere, gezondere leefstijlkeuze die bij jou past. Zodra je nieuwe ‘gedragingen’ geautomatiseerd zijn, kost het je geen moeite meer. Integendeel: je bent ook veel gemotiveerder om op andere vlakken van je gezondheid gezondere keuzes te maken!

Maar wat is gezondheid? Op de eerste plek benader ik gezondheid vanuit een wetenschappelijk perspectief. Naast de Blue Zones en het mediterrane voedingspatroon volg ik bijvoorbeeld ook de richtlijnen Goede voeding en de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Tegelijkertijd hou ik ook van een beetje ruimte die vanuit de eigen ervaring kan worden ingevuld.

Verder kijk ik niet naar één, maar naar alle aspecten van je gezondheid. Wil je afvallen? Dan nemen we niet alleen je voedings- en beweegpatroon onder de loep, maar kijken we bijvoorbeeld ook of je veel last hebt van stress hebt en of je voldoende slaapt. Want van stress en slaapgebrek kun je aankomen. Misschien komen we erachter dat juist dáár veel winst te behalen is!