Wat is de mediterrane leefstijl?

Meer dan voeding alleen

Het mediterraan (of mediterraans) dieet, dat zijn oorsprong vindt in de landen rondom de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Italië en Spanje, is het traditionele voedingspatroon en manier van eten die typisch is voor de mediterrane regio. Maar het is nog iets breder dan dat, want het mediterraan dieet omvat ook aandacht voor fysieke activiteit, ontspanning en sociale interactie als integrale onderdelen van deze levensstijl. Daarom noem ik het mediterraan dieet ook wel de mediterrane leefstijl. 

In dit artikel deel ik zes belangrijke principes om deze gezonde leefstijl te omarmen en te integreren in ons dagelijks leven. Deze bevatten de elementen van de mediterrane dieet piramide, namelijk: gezonde voeding, natuurlijke beweging, ontspanning en sociale verbinding. Hieraan voeg ik nog twee belangrijke elementen toe die mijn inziens ook horen tot deze leefstijl, namelijk betekenisvol leven (zingeving) en eenvoudig en bewust leven. Niet alleen biedt deze leefstijl verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, maar het verbetert ook onze algehele gezondheid en welzijn.

Omarm deze 6 principes voor een mediterrane leefstijl

Zoals gezegd omvat de mediterrane leefstijl meer dan voeding alleen. Het is een combinatie van verschillende leefstijlfactoren die de gezondheid en de kwaliteit van leven verhogen.

Al sinds halverwege de 20ste eeuw is het mediterraan dieet onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Men ontdekte namelijk dat mensen op verschillende plekken rondom de Middellandse Zee ouder worden en veel langer gezond blijven dan in andere gebieden op de wereld. Deze onderzoeken tonen aan welke eet- en leefstijlfactoren er precies voor zorgen dat je een langer, gezonder en gelukkiger leven kan leiden. En in een tijd waarin we met zijn allen zwaarder worden en er een steeds grotere toename is chronische ziektes zou het niet gek zijn om hieraan een voorbeeld te nemen.

Een ander interessant onderzoek is die naar de Blue Zones, plekken op aarde waar men heel oud wordt. Een aantal van deze zones liggen in het Middellandse Zee gebied.

Er is geen vaste definitie voor de ‘mediterrane leefstijl’. Daarom heb ik dit begrip zelf, aan de hand van wetenschappelijk onderzoek samengevat in 6 principes.

1. Eet gezond & geniet

Een van de belangrijkste aspecten van de mediterrane leefstijl is het eten van gezonde voeding. De focus ligt op verse groenten, fruit, noten, peulvruchten, vis en olijfolie. Er wordt ook veel gebruik maakt van kruiden en specerijen om de smaak van het eten te versterken. Rood vlees en bewerkt voedsel worden daarentegen juist beperkt. De mediterrane keuken is bekend om zijn rijke smaken en verse ingrediënten, en het is belangrijk om te genieten van het eten en de maaltijden te delen met anderen. De traditie van het samen delen van een goede maaltijd is een belangrijk onderdeel van de mediterrane leefstijl en iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Het is niet alleen het eten zelf dat telt, maar ook de manier waarop we het delen met anderen en de tijd die we nemen om te genieten van elkaars gezelschap. Het is een manier van leven die ons helpt te vertragen, te ontspannen en te genieten van de goede dingen in het leven.

gratis ebook

“Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes” (e-book)

In deze startgids vind je waardevolle en uitgebreide informatie over het mediterraan dieet, tips en tricks om je het dieet eigen te maken en drie complete weekmenu’s met bijbehorende recepten. Een perfecte basis om te starten met gezondere eetgewoonten volgens het mediterraan dieet. Nu te koop voor slechts € 9,99!

 

2. Integreer natuurlijke beweging in je dagelijkse leven

Natuurlijke beweging is een belangrijk onderdeel van de mediterrane leefstijl. Het gaat hierbij om beweging die in het dagelijks leven wordt geïntegreerd, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en yoga. Deze vormen van beweging zijn niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Ze helpen bij het verlagen van stressniveaus en verbeteren het algehele gevoel van welzijn.

3. Ontstress lichaam en geest

Stress kan een grote invloed hebben op de gezondheid en het welzijn. De mediterrane leefstijl legt daarom veel nadruk op het verminderen van stressniveaus. Dit kan bijvoorbeeld door middel van meditatie, mindfulness en ontspanningstechnieken.

4. Breng tijd door met de mensen die je dierbaar zijn

Een belangrijk aspect van de mediterrane leefstijl is het belang van sociale verbindingen. Het is belangrijk om tijd door te brengen met vrienden en familie, en om te genieten van elkaars gezelschap. Dit kan bijvoorbeeld door samen te koken en te eten, of door samen te bewegen en te ontspannen.

5. Leef betekenisvol

Een betekenisvol leven leiden is een belangrijk aspect van de mediterrane leefstijl. Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, een nieuwe hobby te ontwikkelen of betekenisvolle relaties op te bouwen.

6. Leef eenvoudig en bewust

De mediterrane leefstijl staat voor eenvoud en bewustzijn. Dit betekent dat je bewuste keuzes maakt in wat je eet, hoe je beweegt en hoe je je tijd doorbrengt. Door eenvoudig te leven en je te richten op wat echt belangrijk is, kun je meer balans en geluk vinden.