Hamptons dieet vs. Mediterraan dieet: overeenkomsten en verschillen

In de wereld van gezonde voeding zijn er veel diëten die claimen de sleutel te zijn tot gewichtsverlies en een betere gezondheid. Laatst stuitte ik op het, voor mij toen nog onbekende, Hamptons dieet. ‘Dankzij het Hamptons-dieet blijft Sarah Jessica Parker in topvorm op haar 60ste’, kopte het nieuws. En dat niet alleen: ik las dat het dieet een soort combinatie schijnt te zijn van het Atkins dieet en het mediterraan dieet. Ik besloot er wat dieper in te duiken en te onderzoeken wat het precies inhoudt. Hierbij stuitte ik inderdaad op een aantal overeenkomsten, maar ook op belangrijke verschillen. Laten we eens kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de twee en waarom het mediterraan dieet voor mij nog steeds de absolute voorkeur heeft.

Het Hamptons dieet in het kort

Het Hamptons dieet, ontwikkeld door Dr. Fred Pescatore, richt zich op gewichtsverlies door het verminderen van suiker en bewerkte koolhydraten, vooral in de eerste fase van het dieet. Het bestaat namelijk uit verschillende fasen: de eerste fase is streng met beperkte voedselkeuzes, terwijl de daaropvolgende fasen wat flexibeler zijn. Het doel is om het lichaam ’te resetten’ door ongezonde voedingsmiddelen geheel uit je voeding te halen en het te voeden met gezonde vetten en magere eiwitten.

Wat het Hamptons dieet onderscheidt van andere koolhydraatarme diëten, zoals Atkins, is de nadruk op de kwaliteit van de vetten. Macadamianootolie speelt hierin een grote rol. Dr. Pescatore raadt aan om deze olie als belangrijkste vetbron te gebruiken vanwege het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die goed zijn voor het hart en kunnen helpen bij gewichtsverlies. Daarnaast bevat het dieet kip, kalkoen, vis, noten, zaden en verse groenten.

Er is ook kritiek op het dieet. De eerste kritiek betreft de dure en soms lastig te verkrijgen ingrediënten (waaronder macadamianootolie). Daarnaast kan de eerste fase, waarin je streng koolhydraten moet beperken, pittig zijn voor mensen die gewend zijn om brood, pasta of rijst te eten. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van het Hamptons-dieet, omdat er geen klinische studies over zijn gepubliceerd in betrouwbare wetenschappelijke tijdschriften.

Vezels en antioxidanten in groenten

Het mediterraan dieet: een levensstijl, geen tijdelijk dieet

In tegenstelling tot het Hamptons dieet, dat gericht is op snel gewichtsverlies, is het mediterraan dieet veel meer een levensstijl. Geïnspireerd door de eetgewoonten van landen rond de Middellandse Zee, zoals Italië, Spanje en Griekenland, legt het mediterraan dieet de nadruk op een gebalanceerde en langdurige benadering van gezonde voeding. Het richt zich op het eten van vers, onbewerkt voedsel zoals groenten, fruit, volle granen, noten, vis en olijfolie. En dat is niet alleen lekker, maar ook ontzettend goed voor je gezondheid. Onderzoek wijst uit dat mensen die dit eetpatroon volgen een lager risico hebben op o.a. hart- en vaatziekten en langer gezond blijven. Bovendien is het mediterraan dieet goed vol te houden op de lange termijn, juist omdat het niet draait om strenge regels, maar om een flexibele en gevarieerde manier van eten.

Verder gaat het dieet niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet en leeft. Gezellig samen eten, genieten van de maaltijd en de tijd nemen om te eten zijn belangrijke aspecten van dit dieet. Beweging en ontspanning horen er ook bij – denk aan dagelijkse activiteiten zoals wandelen, fietsen of gewoon lekker buiten bezig zijn om jezelf mentaal en fysiek in balans te houden.

Wil je meer lezen over wat het mediterraan dieet precies inhoudt? Ga dan naar dit blog.

Wat zijn de overeenkomsten?

Over het algemeen richten beiden diëten zich op het eten van onbewerkte, voedzame ingrediënten. Zowel het Hamptons dieet als het mediterraan dieet legt de nadruk op gezonde vetten, zoals noten, zaden en vis. Ze raden ook aan om suiker en bewerkte koolhydraten te vermijden (of zoveel mogelijk te beperken), wat niet alleen goed is voor gewichtsverlies, maar ook voor je algehele gezondheid.

Wat zijn de verschillen?

Het Hamptons dieet en het mediterraan dieet verschillen op meerdere punten, namelijk:

 

  • Strikte fasen vs. flexibiliteit: Het Hamptons dieet is gefaseerd, met een strikte startfase voor snel gewichtsverlies, terwijl het mediterraan dieet geen fases kent en zich richt op een langdurige, gezonde levensstijl.
  • Eiwitten: Beide diëten bevatten vis en plantaardige eiwitten, maar het Hamptons dieet legt meer de nadruk op mager vlees en gevogelte, terwijl het mediterraan dieet meer nadruk legt op vette vis en plantaardige eiwitten zoals peulvruchten en noten.
  • Zuivel: Het Hamptons dieet raadt zuivel af in de beginfase, terwijl matige hoeveelheden kaas en yoghurt onderdeel zijn van het mediterraan dieet.
  • Granen: In het Hamptons dieet worden granen, vooral in de vroege fasen, beperkt, en blijven ze een kleiner onderdeel dan in het mediterraan dieet.
  • Vetbronnen: Het Hamptons dieet benadrukt het gebruik van macadamianootolie, terwijl het mediterraan dieet olijfolie gebruikt.
  • Snel gewichtsverlies vs. duurzame gezonde levensstijl: Het Hamptons dieet is in eerste instantie gericht op snel gewichtsverlies, terwijl het mediterraan dieet gericht is op een duurzame gezonde levensstijl.

Mijn conclusie over de twee diëten

Hoewel het Hamptons dieet snelle resultaten kan opleveren, blijf ik huiverig voor diëten die gebaseerd zijn op strikte fasen en tijdelijke restricties. Deze diëten zijn vaak moeilijk vol te houden zijn op de lange termijn. Daarnaast kun je een tekort krijgen aan gezonde voedingsstoffen. Voor mij draait een gezonde levensstijl om het maken van duurzame keuzes die je kunt volhouden, in plaats van het najagen van snel gewichtsverlies. Diëten zoals het Hamptons dieet kunnen je een zetje in de rug geven, maar wat is de uitkomst op lange termijn? Daar is nog geen onderzoek naar gedaan, dus dat is voor mij ook een minpunt.

Wat me persoonlijk aanspreekt in het mediterraan dieet is dat het gericht is op wat je wél mag eten in plaats van gericht te zijn op restricties. Je hoeft niet te wachten tot een specifieke fase voorbij is om “toegestaan” voedsel te eten. In plaats daarvan leer je naar je lichaam te luisteren en met mate te genieten van alles wat het dieet te bieden heeft. Bovendien is het mediterraan dieet wetenschappelijk onderbouwd, met tal van studies die de gezondheidsvoordelen aantonen en de effectiviteit ervan op lange termijn.

Het mediterraan dieet gaat veel verder dan alleen wat je eet: het is een manier van leven die draait om genieten, samen eten, en je lichaam goed voeden met de beste natuurlijke ingrediënten. Ik ben van mening dat het belangrijk om breder te kijken dan alleen ‘eten’, ook als je wil afvallen. Het mooie van het mediterraan dieet is dat het niet voelt als een dieet, maar als een natuurlijke manier van eten en leven die je fysieke en mentale welzijn en daarmee je levenskwaliteit verbetert.

Wat past bij jou?

Als je op zoek bent naar snel resultaat en een plan dat je in fasen kunt volgen, dan kan het Hamptons dieet misschien iets voor je zijn. Maar als je, net als ik, gelooft in duurzame veranderingen en een dieet dat je voor de rest van je leven kunt volgen, dan is het mediterraan dieet voor jou zeker geschikt, ook als je wil afvallen! In een wereld waar zoveel tijdelijke diëten de revue passeren, is het belangrijk om te kiezen voor een dieet dat je lichaam voedt, nú en op de lange termijn. Voor mij is dat het mediterraan dieet: het is een levensstijl, geen tijdelijke oplossing.

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten & artikelen

gratis ebook

“Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes” (e-book)

Wil je beginnen met het mediterraan dieet? In “Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes”, geef ik je 7 richtlijnen en heel veel praktische tips om dit heerlijke voedingspatroon het eenvoudig in je dagelijks leven toe te passen. Dit e-book bevat alles wat je wil weten over dit dieet,  meer dan 50 lekkere en makkelijke recepten, handige weekmenu’s, een voedingswaardentabel en een maaltijdplanner. Waarom wachten? Start vandaag nog!