Ben je op zoek naar een bijgerecht dat je van tevoren kunt maken en tegelijkertijd voedzaam en uiteraard lekker is? Probeer dan eens deze mediterrane aardappelsalade met sperziebonen en tomaat en op smaak gebracht met een heerlijke kruidige citroendressing. Je kunt de salade een dag van te voren voorbereiden. Zorg er wel voor dat je hem een half uurtje van te voren uit de koelkast haalt, zodat ‘ie lekker op kamertemperatuur kan komen. Gril er op de dag zelf nog een stukje zalm of kippendij bij en je eten staat in 10 minuten op tafel. Lekker handig op drukke dagen! Maak je het wel op de dag zelf, dan is het extra lekker als je ‘m minimaal een uurtje van tevoren maakt zodat de smaken goed kunnen intrekken. Eet smakelijk!
#voedingsweetje
Vitaminen en mineralen in groente en aardappels blijven beter behouden door ze slechts in een klein laagje water te koken of door ze te stomen. Daardoor blijven er zoveel mogelijk nutriënten in het voedsel zitten. Het merendeel van de vitaminen en mineralen zitten in de schil: door de schil erop te laten blijven er dus nog meer vitaminen en mineralen behouden en krijg je extra vezels binnen.
Ingrediënten Mediterrane aardappelsalade met citroendressing
voor 4 personen (bijgerecht)
- 250 gram sperziebonen
- 400 gram aardappels
- 3 grote trostomaten
- 1 kropje little gem of baby romaine
- zout
voor de citroendressing :
- sap en citroenrasp van een 1 citroen
- 1 knoflookteentje, uitgeperst
- 5 el extra vergine olijfolie
- een snufje zout
- een flinke snuf zwarte peper
- handvol platte peterselie (of bieslook, basilicum of een mix), fijngehakt
- Snijd de puntjes van de sperziebonen en snijd ze doormidden.
- Kook de sperziebonen in weinig water – ze hoeven maar net onder te staan – in circa 12 minuten beetgaar. Giet af laat de sperziebonen even staan in een bak met koud water (dan blijven ze mooi groen en garen ze niet door).
- Was de aardappels en snijd ze in stukjes.
- Kook de aardappels in weinig water met een flinke snuf zout in circa 10 minuten beetgaar. Controleer of de aardappels beetgaar zijn door er met een vork in te prikken. Giet af en laat de aardappels afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
- Snijd ondertussen de tomaten in stokjes snijd de little gem in repen.
- Meng alle ingrediënten voor de citroendressing goed door elkaar.
- Doe alle groente bij elkaar en giet de citroendressing over de lauwwarme aardappelsalade. Meng goed door elkaar en laat de smaken even intrekken.