De herfst, een heerlijk seizoen waarin de bladeren van kleur veranderen en paddenstoelen uit de grond schieten. Het is de perfecte tijd om de smaken van dit seizoen te omarmen en te verwerken in de hartverwarmende gerechten, zoals deze heerlijke risotto met paddenstoelen.
Paddenstoelen zijn zo divers in dit seizoen – van de bekende kastanjechampignons tot oesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Uiteraard passen paddenstoelen ook binnen het mediterraan dieet. Het is een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, een goede stofwisseling en voor de algemene gezondheid. Bovendien is het binnen het mediterraan dieet belangrijk om gebruik te maken van verse en seizoensgebonden ingrediënten.
Zoek de mooiste paddenstoelen uit (ook verkrijgbaar in een handige mix) en ga lekker aan de slag om deze heerlijke risotto met paddenstoelen te maken. We zullen een deel van de paddenstoelen fijn snijden; deze worden met de risotto vermengd. Het andere deel snijden we in grotere plakken en worden apart gebakken, om de risotto van extra textuur en smaak te voorzien. Geniet ervan!
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 400 gram paddenstoelenmix
- 300 gram risotto rijst
- 1 tl rozemarijn, fijngehakt
- ½ glaasje witte wijn
- 1 l groentebouillon
- klein bosje peterselie, fijngehakt
- zout en peper
- 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- scheutje extra vergine olijfolie
- Snijd de helft van de paddenstoelen fijn en de andere helft in plakjes.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en bak deze circa 3 minuten tot het zacht en glazig is.
- Voeg nu alleen de fijngesneden paddenstoelen toe (de andere helft hou je nog even apart) en de rozemarijn en bak in ongeveer 5 tot 7 minuten tot de paddenstoelen zacht zijn en beginnen te bruinen.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig bedekt is met olie en vermengd is met de paddenstoelen en de ui. Bak de rijst 1 tot 2 minuten.
- Giet de wijn in de pan en roer tot bijna alle wijn is opgenomen door de rijst.
- Begin met het toevoegen van de groentebouillon, eerst twee soeplepels. Roer regelmatig door. Laat de bouillon elke keer bijna volledig absorberen en voeg dan steeds weer één soeplepel toe. Herhaal dit proces ongeveer 20-25 minuten, tot de rijst gaar is. De risotto moet romig en smeuïg zijn.
- Bak ondertussen in een andere pan de rest van de paddenstoelen gaar in een scheut olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe het vuur uit onder de risotto zodra deze gaar is en voeg de geraspte kaas, de peterselie en een straaltje extra vergine olijfolie toe. Roer goed door en laat even rusten met een deksel (of groot bord als je geen deksel hebt) op de pan.
- Verdeel de risotto over vier borden en verdeel de gebakken paddenstoelen er bovenop. Garneer met verse peterselie.
- Voeg zwarte peper en geraspte kaas toe naar wens.