Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Auberginerolletjes met ricotta en spinazie

Deze gevulde auberginerolletjes met ricotta kunnen worden gegeten als bijgerecht, bijvoorbeeld naast een salade en/ of je favoriete stukje (vega)vlees. Persoonlijk vind ik het heerlijk om er rustiek brood bij te eten waarmee je de saus kan opdeppen. Dit gerecht zit relatief hoog in voedingswaarde en laag in calorieën. Dit laatste komt vooral doordat je de aubergine niet eerst aanbakt in de pan (waar altijd een behoorlijke hoeveelheid olie voor nodig is) maar grilt in de oven. Eet smakelijk!

Ingrediënten auberginerolletjes

Voor 4 personen (bijgerecht)

  • 2 aubergines
  • zout
  • milde olijfolie
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 500 gram passata
  • zwarte peper

 Voor de vulling

  • 1 knoflookteentje
  • 200 gram diepvriesspinazie (deelblokjes)
  • 2 eieren
  • 250 gram ricotta
  • 3 el Parmezaanse kaas
  • 15 gram peterselie, fijngehakt
  • 15 gram basilicum, fijngehakt
  • snufje zout en peper

 Voor de topping

  • 2 el Parmezaanse kaas
  • 2 el pompoenpitten

1. Snijd de aubergine in lange plakken van ongeveer een ½ cm dikte. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Je hebt 16 plakken nodig ongeveer van gelijke grote; wat je overhoudt van de aubergine, kun je verwerken in een ander gerecht zoals een roerbakschotel of een pastasaus.

2. Verwarm ondertussen de oven voor op 190° C.

3. Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat zo’n 20 minuten staan. Dep er het bittere vocht en tevens het zout vanaf met keukenpapier.

4. Snijd in de tussentijd een knoflookteentje fijn en fruit voorzicht aan (knoflook kan snel verbranden). Voeg de spinazieblokjes toe. Zodra de spinazie ontdooit en verwarmd is, breng het dan over in een vergiet en laat afkoelen.

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met olijfolie. Leg de plakken aubergine erop en kwast de bovenkant van de plakken in met olijfolie. Gril de aubergine 20 tot 25 minuten tot ze zacht genoeg zijn om makkelijk op te rollen, maar nog steeds licht van kleur zijn.

Maak de tomatensaus:

6. Fruit de ui tot deze glazig is en voeg de passata toe. Laat 10 minuten pruttelen en doe het vuur eronder uit. Breng op smaak met zout en peper.

Maak de vulling:

7. Klop de eieren los in een kom, voeg de ricotta toe, 3 eetlepels Parmezaanse kaas, spinazie, fijngehakte peterselie en basilicum en een snufje peper en zout. Mix het goed.

Maak de rolletjes:

8. Vet een bakblik of ovenschaal in een eetlepel olijfolie en bedek de bodem met een laagje saus.

9. Verspreid een flinke eetlepel van de ricottamix over een aubergineplak en rol vanaf de smalle kant op. Doe dit met alle rolletjes en verdeel ze over twee rijen in de ovenschaal.

10. Bedek de rolletjes met de rest van de saus en bestrooi met twee eetlepels Parmezaanse kaas. Bak in ongeveer 30 minuten af tot de rolletjes zacht zijn. Bestrooi met de pompoenpitjes en eventueel nog wat verse basilicum. Laat de ovenschotel nog 10 minuten afkoelen voor het serveren.

TIP: Het is mogelijk dat je wat van de vulling overhoudt, omdat het aantal plakken dat je uit de aubergine snijd kan variëren. Van de restantvulling kun je heel goed een frittata maken: klop 2 à 3 eieren door de ricotta en giet het mengsel in een koekenpan. Keer zodra de bovenkant nagenoeg droog is om met behulp van een bord en bak nog even aan op de andere zijde. Heerlijk om de volgende dag bij de lunch te eten! Of vervang in dit recept de asperges voor aubergine!
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.