Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Couscous Siciliaanse stijl

Hoewel in de Siciliaanse kustplaats Trapani couscous daadwerkelijk onderdeel is van de traditionele keuken (waarin het gecombineerd wordt met vis), is mijn versie van de couscous Siciliaanse stijl wat anders. Als ik aan de Siciliaanse keuken denk, denk ik aan aubergine, pijnboompitten, olijven en heerlijke bloedsinaasappels. De bloedsinaasappels zoals ik deze ooit proefde in mijn kindertijd op vakantie op Sicilië, zó heb ik ze eerlijk gezegd nooit meer geproefd. Toch maakt mijn hart altijd een sprongetje als ik ze weer zie liggen op de groente- en fruitafdeling. Want het blijft hoe dan ook een traktatie en vind ze persoonlijk ook wat smaakvoller dan de ‘gewone’ sinaasappel. 

Wacht niet te lang als je ze ziet liggen, want bloedsinaasappels zijn maar kort verkrijgbaar (alleen in de winter). Kun je geen bloedsinaasappels krijgen, dan kun je deze prima vervangen door de normale sinaasappel. De smaak van zowel de sinaasappel als de rozijnen geeft deze couscous een heerlijk zoete hint. Alle genoemde ingrediënten vormen onderdeel van ‘mijn’ couscous Siciliaanse stijl. Een gerecht dat ook nog eens vol zit met B-vitamines, vitamine C, magnesium, zink, vezels, anti-oxidanten en nog veel meer gezonde voedingsstoffen. De hoeveelheden zijn genoeg voor twee personen en waarschijnlijk hou je daarmee ook een portie over voor de volgende dag, geen straf 🙂 Eet smakelijk!

#voedingsweetje

Bloedsinaasappels zijn een goede bron van vitamine C, foliumzuur en vezels. De rode kleur heeft de vrucht te danken aan het stofje ‘anthocyanen’. Anthocyanen helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn het krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen.

Ingrediënten Couscous Siciliaanse stijl

voor 2 personen 

  • aubergine
  • milde olijfolie (om in te bakken)
  • 1 kleine rode ui
  • 25 gram pijnboompitten
  • 3 bloedsinaasappels
  • 100 gram volkoren couscous
  • 40 gram rozijnen, 10 min. geweekt in water
  • 10 zwarte olijven (bv kalamata)
  • handvol verse munt, fijngehakt
Tzaziki ingredienten - gezonde recepten - mediterraan dieet
  1. Snijd de aubergine in blokjes van 1 x 1 cm. Giet zoveel olie in de pan zodat een klein laagje de bodem bedekt. Voeg de aubergine toe zodra de olie goed heet is en bak in 10 min. op middelhoog vuur goudbruin. Roer regelmatig. 
  1. Snipper de ui en voeg de laatste 2 min. toe aan de aubergine.  
  1. Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.  
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Haal uit de koekenpan (zodat ze niet verbranden) en laat afkoelen. 
  1. Snijd met een scherp mes de schil tot op het vruchtvlees van 2 sinaasappels en snij de partjes tussen de vliesjes uit.  
  1. Pers de andere sinaasappel uit en vang het sap op.  
  1. Maak de couscous klaar zoals op de verpakking aangegeven: vervang hierbij de helft van het benodigde vocht door het sap van de sinaasappel (!)  
  1. Meng alle ingrediënten door de lauwwarme couscous. Breng verder op smaak met zout en peper en eventueel nog wat van het resterende sap van de sinaasappel.
Ook lekker: vervang de pijnboompitten eens door amandelen of pistachenoten.
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.