Peperonata (Italiaanse paprikastoof)

Peperonata is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. In dit heerlijke bijgerecht komen paprika’s, tomaten en uien samen in een smakelijk stoofpotje. Elke regio in Italië geeft nét zijn eigen draai aan dit gerecht, dus er is niet slechts één manier om het te maken. In dit recept kies ik ervoor om de paprika’s eerst te roosteren, omdat dit een heerlijke extra smaak toevoegt.

Voel je vrij om aan het eind wat verse kruiden zoals basilicum of peterselie toe te voegen, of een chilipepertje voor extra pit. In de zomer zijn er vaak zoete tomaten te krijgen, maar buiten het seizoen zijn goede tomaten uit blik een prima keuze. Een beetje suiker kan de zuurheid van de tomaten uit blik wat verzachten.

Peperonata is niet alleen heerlijk als bijgerecht, maar ook perfect op bruschetta of als pastasaus. Pureer voor de pastasaus eerst een deel van de peperonata en meng de rest erdoor voor een lekkere textuur. Geniet ervan!

Peperonata

Ingrediënten peperonata (Italiaanse paprikastoof)

voor 4 personen

  • 4 paprika’s in diverse kleuren
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten (bijvoorbeeld San Marzano)
  • extra vergine olijfolie
  • snufje zout
  • verse kruiden zoals basilicum of peterselie (optioneel)
  • 1 gedroogd chilipepertje of chilivlokken (optioneel)

Stap 1: Bereid de paprika’s voor

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C of stel de grill in op de hoogste stand.
  2. Was de paprika’s en snijd ze in de lengte doormidden.
  3. Leg de helften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en grill ze tot ze zwart beginnen te balkeren.
  4. Haal de paprika’s uit de oven, doe ze in een hersluitbaar zakje en laat ze minimaal 15 minuten afkoelen.
  5. Verwijder de velletjes, zaadlijsten en steeltjes, en snijd de paprika’s in reepjes.

Stap 2: Bereid de saus

  1. Snijd de rode ui in halve ringen en pers het knoflookteentje.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de uien toe. Laat ze op laag vuur 10 minuten zachtjes garen; voeg halverwege de knoflook toe.
  3. Voeg de in reepjes gesneden paprika en de tomaten (hak ze fijn als je hele tomaten gebruikt) toe. Laat het geheel 20 minuten sudderen en breng op smaak met zout.
  4. Voeg desgewenst verse kruiden en chilipeper toe voor extra smaak.

Eet smakelijk!

Tip: serveer de peperonta bijvoorbeeld bij kip met rozemarijn!
Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten