Focaccia met tomaat en oregano

Focaccia is een eenvoudig brood dat gemaakt wordt van bloem, water, gist, olijfolie en zout. In dit recept voeg ik een klein beetje suiker toe om de gist te voeden.

Je kunt de focaccia serveren met alleen wat grof zout, maar het toevoegen van een topping zoals rozemarijn, ui, kappertjes, olijven, tomaat of oregano geeft het net dat beetje extra. In dit recept heb ik gekozen voor tomaat en oregano, maar voel je vrij om je eigen favoriete toppings te kiezen.

Maak je geen zorgen als je geen ervaren kok bent. Dit recept is heel gemakkelijk te maken, hoewel je wel wat geduld nodig hebt tijdens het rijzen. En het resultaat is het wachten meer dan waard: een onweerstaanbaar lekkere focaccia. Heb je iets minder tijd? Misschien is deze plaattaart met ricotta, olijven en tomaat wel iets voor jou: lekker snel klaar!

Tip: Als je niet alle focaccia op dezelfde dag opeet, bewaar het brood dan luchtdicht en warm het de volgende dag op in de oven. Zo kun je nog langer genieten van dit heerlijke recept.

Probeer dit recept vandaag nog en geniet van de heerlijke smaken van het mediterrane dieet!

deeg focaccia tomaat en oregano

Ingrediënten focaccia met tomaat en oregano

voor 1 focaccia

  • 500 gr bloem
  • 7 gr instant gist (zakje)
  • 30 ml olijfolie
  • 340 ml lauwwarm water
  • ½ tl suiker
  • 10 gr zout

Voor de topping:

  • extra olijfolie
  • 12 kleine tomaatjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • grof zeezout

Extra benodigdheden:

  • bakplaat van circa 35 x 27 cm
  • deegmachine of mixer met deeghaken

Voorbereiding

1. Meng de bloem en instant gist door elkaar in de kom van de mixer. Voeg het water, de olijfolie, het zout en de suiker toe en meng/ kneed gedurende 10 minuten. Schrik niet als het deeg plakkerig is, dit hoort zo! 

2. Vet een ruime kom in met olijfolie en leg het deeg daarin. Dek af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een tochtvrije en warme plek.

TIP: als het in huis (te) koud is, zet de kom dan in een oven en zet alleen het ovenlampje aan.

3. Vet een bakplaat in met olijfolie en stort het deeg erop. Rek het deeg voorzichtig naar de randen toe uit. Dek af met plastic folie en laat nogmaals 1 uur rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 220°C.

5. Druk voorzichtig met je vingertoppen kuiltjes in het gerezen deeg. Halveer de tomaatjes en verdeel deze over de focaccia door ze zachtjes in het deeg te drukken. Bestrooi met oregano, grof zeezout en sprenkel er nog wat olijfolie overheen.

6. Bak gedurende 20 tot 25 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster.

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten