Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Linzen-spinaziesoep

Natuurlijk is een linzen-spinaziesoep heerlijk om je aan op te warmen tijdens een koude winterse avond, maar wat mij betreft is het een gerecht om het gehele jaar door van te genieten. Met een paar simpele ingrediënten zet je een lekker en authentiek gerecht op tafel. Waar de komijn de linzen-spinaziesoep een Oosters tintje geeft, geeft een schep Griekse of Turkse yoghurt hem een heerlijk friszure smaak.

#voedingsweetje

Linzen behoren tot de peulvruchten, een belangrijke voedingsgroep in het mediterrane dieet. Linzen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn vitamines, mineralen en vezels zijn ruimschoots aanwezig. Zo bevatten linzen goede hoeveelheden vitamine B1 en vitamine B6, allebei belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Daarnaast zijn de mineralen fosfor, ijzer, kalium, kopermagnesiumseleen en zink allemaal in linzen te vinden. Deze mineralen hebben veel verschillende belangrijke functies in je lichaam. Zo draagt ijzer bij aan het normale transport van zuurstof door je lichaam en helpt magnesium je botten en spieren sterk te houden.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 el olijfolie
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 200 gram bruine of groene linzen (gedroogd)
  • 1 blik tomaten (425 gram)
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml water
  • 1 tl komijn
  • 100 gram babyspinazie, grof gehakt
  • zout en (chili)peper naar smaak
  • 4 el Griekse / Turkse yoghurt

1. Verwarm de olijfolie en fruit het uitje. Voeg na een paar minuten de knoflook toe (ik voeg dit wat later toe, anders heb je kans dat je knoflook verbrand).

2. Spoel de linzen af in een vergiet en voeg deze toe aan de ui en de knoflook. Voeg de tomaten toe, een theelepel komijn, wat zwarte peper en giet zodra alles verwarmd is de bouillon erbij. Het extra water kun je nu in een keer toevoegen, of steeds beetje voor beter om zelf de dikte van de soep te bepalen.

 3. Laat op een zacht vuur pruttelen. De linzen zijn gaar in ongeveer 30 minuten (dit staat op de verpakking).

4. Voeg vijf minuten voor tijd de spinazie toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met (chili)peper en zout.

5. Schep in soepkommen en schep overal een lepel yoghurt in.

  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.