Ontdek de levenslessen van de Blue Zones

De Blue Zones zijn vijf gebieden op aarde waar mensen opvallend oud worden en ook nog eens gezond en gelukkig leven. Wat zijn de levenslessen van deze mensen en hoe kunnen we wat meer van deze Blue Zone gewoontes toevoegen aan ons eigen leven? 

De 9 levenslessen

De naam ‘Blue Zones’ komt van de blauwe cirkels die werden getekend rond de gebieden waar een hoog aantal 100-plussers woont: Sardinië (vooral Ogliastra  en Barbagia di Seùlo, Italië), Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en Loma Linda (Californië). Uit onderzoek naar deze gebieden zijn negen leefstijlgewoonten (ook wel de ‘Power 9®’) naar voren gekomen die bijdragen aan een lang en gezond leven. Lees verder om ze te ontdekken!

Bewegen, zingeving en terugschakelen

Een van deze gewoonten is natuurlijke beweging. In de Blue Zones is lichaamsbeweging een logisch gevolg van het dagelijks leven, waarin weinig moderne gemakken en mechanische hulpmiddelen worden gebruikt. Mensen lopen veel, maken deeg met de hand en tuinieren. Als ze sporten, is het iets waar ze plezier aan beleven. Dit zorgt voor dagelijkse fysieke activiteit, wat bijdraagt aan een gezond lichaam op hoge leeftijd.

Een ander belangrijk aspect is zingeving of doel. In Japan noemen ze dit ‘Ikigai’, wat betekent dat je weet waar je elke dag voor opstaat en bewust bent van de waarde die je met je meedraagt. Dit helpt om een gevoel van voldoening en richting in het leven te vinden.

Terugschakelen is ook een gewoonte die in de Blue Zones wordt beoefend. Door dagelijks rustmomenten in te bouwen, zoals dutjes, bidden of mediteren, wordt stress verminderd en wordt de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten en Alzheimer verminderd.

Hara hachi bu, plantaardig eten, glaasje wijn

De 80%-regel, waarbij je stopt met eten zodra je tachtig procent vol zit, is een andere gewoonte die bijdraagt aan een gezonde levensstijl. In Okinawa noemen ze dit de hara hachi bu-regel en ze eten van kleinere borden om dit te ondersteunen.

Het eten van veel groenten, fruit, noten en peulvruchten in plaats van veel vlees, zoals de mensen in de Blue Zones doen, draagt ook bij aan een gezond lichaam.

Een matige consumptie van wijn is een andere gewoonte die in sommige Blue Zones wordt beoefend, vooral in combinatie met voedsel en sociale activiteiten. Uit onderzoek bleek dat in Cannonau, een typisch Sardijnse wijn, drie keer zoveel polyfenolen zat dan in andere wijnen. Polyfenolen zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en zitten ook in thee, groente en fruit.

De juiste omgeving, geliefden eerst en sociale gemeenschap

Een andere belangrijke levensles is de juiste omgeving. Mensen in de Blue Zones maken deel uit van een groep die óók gezond leeft. Als je met mensen omgaat die een gezonde leefstijl hebben, dan is de kans groot dat je dit zelf ook doet. Omgekeerd geldt dus ook dat als je je omgeeft met mensen die ongezond leven, de kans groot is dat jij zelf ook ongezond gaat leven.

Verder staat bij de Blue Zone-bewoners familie en geliefden op de eerste plaats. In Sardinië bijvoorbeeld gaan ouderen niet naar verzorgingstehuizen, maar worden ze opgenomen in het gezin.

Ook het horen bij een (geloofs)gemeenschap is belangrijk, het hebben van een sterk sociaal netwerk. In Okinawa zijn er de moai, een groep mensen die elkaar (vaak levenslang) ondersteuning bieden op emotioneel, sociaal en zelfs financieel vlak. Het is eigenlijk een tweede familie. Leden van een moai leven langer.

Bekijk eens deze animatievideo met uitleg over de Blue Zones.

De levenslessen toepassen in je leven

Het is geen gemakkelijke klus om al deze levenslessen toe te passen in ons eigen leven, soms gewoonweg omdat we in een heel andere omgeving leven. We doen veelal zittend werk en zorgen voor zowel de kinderen, het huishouden én inkomsten. Maar wat we wel kunnen doen is een vertaalslag maken van deze gewoontes en ze op een wellicht net iets andere manier toe te passen in ons dagelijks leven. Een aantal voorbeelden zijn:

Lopend of met de fiets boodschappen doen, in plaats van het te laten bezorgen (beweging).

Tijdens je pauze de laptop dichtklappen en een wandeling maken (als het kan in een park) in plaats van snel een boterhammetje te verorberen achter je bureau (beweging, terugschakelen, ontspanning).

In een of twee maaltijden per week het vlees achterwege laten en bijvoorbeeld meer groente, peulvruchten en noten op het menu zetten (plantaardig eten).

Het lijken misschien kleine stapjes, maar veel kleine stapjes leiden tot een groot effect! Pas jij al bepaalde Blue Zone gewoontes toe op je eigen manier?

Krijg een korte indruk van het leven op Ikaria (video).

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten