Pasta met citroen en rucola

Zoals het denk ik bij de meeste mensen gaat, kook ik nooit 100% volgens de beschrijving van een recept. In dit recept voor pasta met citroen en rucola, origineel ‘Farfalle met citroen en rucola’, van Jamie Oliver, heb ik bijvoorbeeld de ‘witte’ farfalle vervangen voor een volkoren penne. Dit had ik in huis en bovendien kies ik meestal kies voor volkorenpasta of een mix van volkoren en wit. In volkorenpasta zitten meer vezels en als je de goede soort gebruikt, is het net zo lekker als gewone pasta. Dus is deze pasta met citroen en rucola is een penne met citroen en rucola geworden!

Ik ben best wel fan van Jamie Oliver. Hij is natuurlijk zelf gek op de Italiaanse keuken, wat in veel van zijn recepten en programma’s terug te zien is. Daarnaast weet hij hoe je op een makkelijke manier lekkere gerechten met veel smaak op tafel zet.  

Toen ik onlangs zijn nieuwe boek ‘5 Ingrediënten Mediterraan ‘ in de bibliotheek zag liggen twijfelde ik dan ook niet om hem te lenen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik meer te spreken ben over andere kookboeken van Jamie. Bij alleen al het doorbladeren van ‘Jamie’s Italië’, met prachtige foto’s en bijhorende verhalen komen bij mij meer geluksstofjes vrij dan bij ‘5 Ingrediënten Mediterraan’. Het is wat minder persoonlijk en ik had gehoopt nog wat meer recepten te vinden die mij aanspreken dan nu het geval was. Wellicht zou ik het nog voor een tweede keer moeten doorbladeren, maar het boek is inmiddels weer ingeleverd 😊. Desalnietemin zaten er recepten bij die ik graag wil proberen. Enkele ervan zal ik ook hier delen. Dit recept is in ieder geval voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten

voor 6 personen 

  • 480 gram farfalle (ik gebruikte volkoren pasta)

  • 120 gram rucola

  • 2 citroenen

  • 100 gram parmezaan, plus extra voor erbij

  • 100 gram gepelde, ongezouten pistachenootjes

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kookend water, giet hem af maar vang een mok van het zetmeelrijke kookwater op.  
  1. Doe intussen het grootste deel van de rucola in een blender, rasp de citroenschil erbij, pers beide citroenen uit en doe het sap er ook bij. Voeg 6 eetlepels extra vergine olijfolie, de parmezaan, 2 eetlepels van het kookwater en de meeste pistachenootjes toe, en pureer de boel glad.  
  1. Hussel de pasta en saus wanneer de tijd erop zit door elkaar en voeg zo nodig een extra scheutje van het kookwater toe (dit was in mijn geval zeker nodig, red.).  
  1. Hak de rest van de pistachenootjes fijn, strooi ze er met de rest van de rucola over en maak de pasta af met wat geraspte permezaan en de scheutje extra vergine olijfolie. 
Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten