Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Verse tomatentapenade

Op een borrelplank mag een goede tapenade niet ontbreken. In plaats van zongedroogde tomaten, heb ik in dit recept verse tomaten gebruikt die je eerst roostert in de oven. Ze worden dan heerlijk zoet! Naast tomaat zijn er typische mediterrane smaakmakers aan toegevoegd, zoals knoflook, tijm en kappertjes.

Tip: Gebruik deze tapenade ook eens als broodbeleg op een geroosterd sneetje brood. Niet alleen lekker, maar zo voeg je meteen wat groente toe aan de lunch!

#voedingsweetje

Kappertjes zijn de bloemknoppen van de kappertjesplant die die overal in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Na het oogsten kunnen de kappertjes nog niet meteen gegeten worden, maar worden ze eerst gedroogd en dan ingemaakt in zout, pekelwater, olie of azijn. Ze passen heel goed in een gezond voedingspatroon, want de bloemknopjes bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevatten ze onder andere vitamine A, K, C en de mineralen sodium, calcium, magnesium en fosfor. Daarnaast zit het bomvol flavonoïden die werken als  krachtige antioxidanten. Ze bevatten in het bijzonder veel van de flavonoïde quercetine. Dit staat bekend om zijn ontstekingswerende, antioxiderende en antitumorale eigenschappen. Wel bevatten kappertjes vrij veel zout. Als je kappertjes gebruikt in een gerecht, kun je dus beter minder of helemaal geen extra zout toevoegen.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 200 gram kleine trostomaten
  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 tl kappertjes
  • klein teentje knoflook
  • 30 gram kalamata olijven
  • wat verse tijm (of basilicum)
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • peper

    Overig: bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Leg de tomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de tomaatjes zo’n 20 tot 25 minuten in de oven.
  3. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te verkleuren (let op: pijnboompitjes kunnen snel verbranden).
  4. Laat de geroosterde tomaatjes afkoelen. Verwijder de velletjes van de tomaten (als er wat blijft zitten is dat niet erg).
  5. Pureer de olijven, extra vergine olijfolie, tijm, kappertjes, knoflook en de pijnboompitjes in een keukenmachine. (hou wat pijnboompitjes apart voor de garnering)
  6. Voeg de tomaten toe en pulseer slechts een aantal keer. De tomaat moet een beetje grof blijven.
  7. Breng verder op smaak met peper en strooi er nog wat pijnboompitjes over.