Waarom olijfolie gezond is

Olijfolie is een heel belangrijk onderdeel in het mediterraan dieet dat staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Misschien is dat wel waarom een bekende koffietent heeft besloten om hierop in te spelen nu een ‘Oleato’ aanbiedt, oftewel een koffie met een scheutje olijfolie (ja, echt waar)! Persoonlijk laat ik deze trent liever aan me voorbij gaan. Wel ben ik gek op olijfolie in mijn gerechten en gebruik het dagelijks. Het is fijn dat iets dat heerlijk smaakt, ook nog eens goed is voor je gezondheid. Maar waarom is olijfolie nu eigenlijk zo gezond? Als je dat wil weten, lees dan verder!

1. Goed voor je hart

Een van de meest opvallende voordelen is dat olijfolie het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie. Deze vetten verlagen het LDL-cholesterolgehalte, het “slechte” cholesterol. Wanneer je LDL-cholesterolgehalte daalt, vermindert het risico op het ontwikkelen van plaque en hartaandoeningen.

2. Bescherming tegen schadelijke stoffen

Dankzij de antioxidanten die in olijfolie aanwezig zijn, zoals vitamine E en polyfenolen, biedt olijfolie bescherming tegen schadelijke vrije radicalen. Deze stoffen kunnen celbeschadiging veroorzaken en bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. De antioxidanten in olijfolie vangen deze schadelijke deeltjes en neutraliseren ze, waardoor je cellen en weefsels worden beschermd.

3. Ontstekingsremmend effect

Ontstekingen spelen een centrale rol bij veel chronische ziekten. Gelukkig heeft olijfolie een ontstekingsremmende eigenschap, grotendeels te danken aan stoffen zoals oleuropein en polyfenolen. Deze stoffen helpen ontstekingen in je lichaam te verminderen, waardoor het risico op ontstekingsziekten zoals reuma, artritis (ontsteking aan de gewrichten) en inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) worden verminderd.

Olijfolie mediterraan dieet

4. Verlaagt de bloeddruk

Het stofje oleuropeïne in olijfolie kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen of een hoge bloeddruk helpen voorkomen. Dit doet het door dat oleuropeïne de bloedvaten helpt ontspannen waardoor ze verwijden. Dit zorgt ervoor dat het bloed gemakkelijker door de vaten kan stromen, wat de druk op bloedvaten verminderd.

5. Helpt om op gewicht te blijven

Misschien verrassend, maar regelmatig olijfolie gebruiken kan je helpen om op gewicht te blijven. Dit komt doordat de vetten in olijfolie je een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder snel honger hebt en minder geneigd bent tot overeten. Dit draagt bij aan het behoud van een gezond gewicht.

Maar hoeveel olijfolie is eigenlijk gezond?

Volgens het traditionele mediterrane dieet wordt aanbevolen om dagelijks ongeveer 2 tot 4 eetlepels olijfolie te gebruiken. Deze hoeveelheid draagt bij aan een goede gezondheid zonder overmatige calorieën toe te voegen.

En welke olijfolie is gezond?

Als het gaat om gezondheid, is extra vergine olijfolie de beste keuze. Deze olie van hoge kwaliteit wordt verkregen door koude persing en behoudt daardoor zijn natuurlijke smaak en voedingsstoffen.

Kortom, mocht je nog geen olijfolie gebruiken dan zijn er genoeg redenen om  daar snel mee te beginnen. Want het is zowel lekker voor de smaak als goed voor je gezondheid! 

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten