Torta caprese (glutenvrije chocoladecake)

Genieten van iets lekkers doe je het meest als je het zelf gemaakt hebt. Niet alleen vanwege de ‘moeite’ die je erin hebt gestoken, maar ook omdat je precies weet wat erin zit – geen onnodige toevoegingen of rommel. Deze heerlijke torta caprese bevat slechts vijf ingrediënten: boter, pure chocolade, poedersuiker, ei, amandel. Vergelijk dat eens met de verpakking van een brownie van bijvoorbeeld Albert Heijn: daarop tel ik maar liefst 15 ingrediënten en uitgesplitst zelfs 19! (Zie afbeelding hieronder.)

Ingredienten Brownie AH

Over het algemeen kun je stellen: hoe langer een ingrediëntenlijst, des te bewerkter het product en des te slechter voor je gezondheid. Nu raad ik je natuurlijk niet aan om van een zelfgemaakte torta caprese een dagelijkse gewoonte te maken 😉 maar af en toe iets lekkers? Daar kan je lijf gelukkig prima tegen. In het mediterraan dieet worden zoete lekkernijen daarom niet volledig vermeden. Het draait allemaal om balans! Eet je voor 80% gezond, dan is er best ruimte voor 20% wat minder gezond.

Maar wat is eigenlijk een ‘torta caprese’? De structuur van deze van oorsprong Italiaanse taart doet mij denken aan een brownie: heerlijk smeuïg en dankzij de pure chocola heel rijk van smaak. Bovendien is de torta caprese glutenvrij dus ook geschikt als je een glutenallergie of – intolerantie hebt. En mocht je denken dat bakken van de torta caprese heel ingewikkeld is of heel veel tijd kost, dat valt reuze mee. Probeer het zelf maar!

Italiaanse chocoladecake torta caprese
torta caprese Italiaanse chocoladecake

Torta caprese (glutenvrije chocoladecake)

Elisabetta
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Italiaans
Porties 8 stukken

Equipment

  • 1 taartvorm 22 doorsnede
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 125 gram roomboter (zacht) + extra voor het invetten
  • beetje bloem of rijstmeel om de bakvorm te bestuiven
  • 140 gram pure chocolade 70% cacao
  • 100 gram poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 3 eieren
  • 175 gram amandelmeel
  • 25 gram amandelen blank en heel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht) en bekleed de bodem van een ronde bakvorm van 22 cm met bakpapier. Vet de gehele binnenkant van de bakvorm in met boter. Bestuif vervolgens de ingevette bakvorm met een beetje bloem en schud het overtollige bloem eruit.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie: breek de chocolade in stukjes en smelt het in een hittebestendige kom boven een pan met zachtjes kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot de chocolade volledig gesmolten is. Haal van het vuur en laat het iets afkoelen.
  • Klop de boter met de poedersuiker ongeveer 5 minuten met een handmixer of keukenmachine tot een licht en luchtig mengsel.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten in een aparte kom stijf (dit gaat als laatste bij het beslag!)
  • Voeg de eierdooiers toe aan het botermengsel, terwijl je blijft kloppen.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe aan het mengsel en meng goed door.
  • Voeg het amandelmeel toe en meng tot alles goed gecombineerd is.
  • Hak de blanke amandelen grof en voeg ze toe aan het beslag. Roer goed door.
  • Spatel als laatste de eiwitten luchtig door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de torta caprese in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30-35 minuten, of tot de bovenkant stevig aanvoelt en lichtjes terugveert als je erop drukt.
  • Laat de cake circa 10 minuten afkoelen in de bakvorm, voordat je hem uit de vorm haalt en volledig laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer de taart op een groot bord en bestuif met poedersuiker. 
Trefwoord amandelmeel, chocola, dessert, glutenvrij, Italiaanse chocoladecake, torta caprese, zoet
Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten & artikelen

gratis ebook

“Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes” (e-book)

Wil je beginnen met het mediterraan dieet? In “Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes”, geef ik je 7 richtlijnen en heel veel praktische tips om dit heerlijke voedingspatroon het eenvoudig in je dagelijks leven toe te passen. Dit e-book bevat alles wat je wil weten over dit dieet,  meer dan 50 lekkere en makkelijke recepten, handige weekmenu’s, een voedingswaardentabel en een maaltijdplanner. Waarom wachten? Start vandaag nog!