Laat de traditionele sausjes die normaal geserveerd worden bij mosselen links liggen en probeer deze verrukkelijke mosselen met tomaat en knoflook. Deze smaakvolle mosselen worden bereid in en geserveerd met een heerlijke pittige tomatensaus. De saus blijft ‘hangen’ in de schelpjes, waardoor elke mossel vol van smaak is. De rest van de saus dip je op met een lekker stuk rustiek brood, helemaal in mediterrane stijl.
De peterselie, knoflook en chilipeper zijn echte mediterrane smaakmakers en ze combineren perfect met de mosselen. Dus ben je op zoek naar een andere manier om mossels te bereiden, probeer dan dit recept!
Ingrediënten mosselen met tomaat en knoflook
voor 2 (hoofdgerecht) tot 4 (bijgerecht) personen
- 2 kilo panklare Zeeuwse mosselen
- 2 blikken gehakte tomaten (800 gram)
- 2 teentjes knoflook (heel), 4 teentjes knoflook (uitgeperst)
- 2 gedroogde chilipepertjes, verpulverd
- 1 glas droge witte wijn
- 6 el extra vergine olijfolie
- zwarte peper
- zout
- 25 gram verse peterselie, fijngehakt
- stokbrood/ boerenbrood om erbij te serveren
Voorbereiding
- Was de mosselen in ruim koud water en verwijder eventuele kapotte mosselen. Blijft een mossel openstaan, geef hem dan een tikje op het aanrecht. Sluit de mossel zich, dan kun je hem gebruiken. Blijft de mossel openstaan, gooi hem dan weg.
Bereiding
- Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een ruime (mossel)pan en voeg één heel teentje knoflook, 1/3 van de peterselie en de mosselen toe. Blus af met de witte wijn en bak de mosselen tot ze openstaan.
Tip: Is je pan niet ruim genoeg, bak de mosselen dan in twee rondes.
- Giet de mosselen af en vang het kookvocht op. Filter het kookvocht door een dunne zeef en hou apart tot verder gebruik.
- Veeg de pan die je voor de mosselen hebt gebruik schoon met een keukenpapiertje en verwarm er 3 eetlepels olijfolie in.
- Fruit de uitgeperste teentjes knoflook en de chilipepertjes in de olijfolie en voeg dan de tomatenblokjes toe.
- Breng op smaak met een snufje zout (niet teveel, want het kookvocht dat er straks bijkomt is ook zout). Laat 5 minuten pruttelen.
- Voeg de mosselen toe en 100 ml van het achtergehouden kookvocht en laat nog eens 5 minuten pruttelen tot de saus indikt.
- Snijd ondertussen een paar sneetjes brood af en gril deze goudbruin in een pan of oven. Wrijf in met een teentje knoflook en giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen.
- Draai nog wat verse peper over de mosselen en voeg de rest van de peterselie toe.
- Serveer de mosselen met het knoflookbrood.