Hoewel we de kaas in de volksmond “ricotta” noemen, maken we eigenlijk een traditionele Italiaanse kaas die bekend staat als “primosale”. Primosale is een zachte verse kaas, vergelijkbaar met ricotta, maar het wordt gemaakt door de wrongel te gebruiken die ontstaat na één keer koken in plaats van twee keer zoals bij ricotta.
Om deze heerlijke, zelfgemaakte ricotta (primosale) te maken, heb je maar drie ingrediënten nodig: melk, citroen en zout. Het proces is simpel en het resultaat is een zachte en smeuïge ricotta zonder fabriekstoevoegingen! Bovendien is deze ricotta geschikt voor vegetariërs omdat er in plaats van stremsel citroensap wordt gebruikt.
Het gebruik van ricotta biedt heel veel mogelijkheden. Het kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals pizza’s, pasta’s, deze plaattaart met ricotta, olijven en tomaat, of natuurlijk, crostini! Je kunt de kaas nog extra smaak geven door er je favoriete ingrediënt aan toe te voegen zoals basilicum, citroenrasp of zelfs cacao. In dit recept wordt de ricotta als basis gebruikt voor op crostini en afgemaakt met verschillende toppings. Niet alleen lekker, maar ook erg feestelijk!
Recept voor Crostini met Zelfgemaakte Primosale
voor circa 200 gram ricotta
- 1 liter biologische volle melk
- 1 tl zout
- sap van een halve citroen
- rasp van een hele citroen (optie)
Topping combinaties
- komkommer & munt
- nectarine, walnoot & honing
- tomaat & zwarte peper
- paprika & zwarte peper
- basilicum
Extra
- kaasdoek of fijne zeef
- Giet de melk in een pan en breng net aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en roer er het citroensap door.
- Zet de pan weer op een zacht vuur en laat het zuur in 15 minuten zijn werk doen – de wrongel scheidt zich van de wei- . Niet doorroeren. De melk mag niet koken, haal anders eerder van het vuur af.
- Zet ondertussen een kom klaar, hang de kaasdoek erin en zet vast met een paar wasknijpers (als je geen kaasdoek hebt, gebruik dan een fijne zeef).
- Schep de wrongel met een schuimspaan in de kaasdoek.
- Laat even uitlekken en knijp er nog wat extra vocht uit.
- Schep de ricotta in een kommetje en meng er de citroenrasp doorheen. Klaar voor gebruik. Bewaar de ricotta maximaal 2 dagen in de koelkast.
Maak de crostini
- Rooster een aantal sneetjes van je favoriete brood onder de gril.
- Verdeel de ricotta erover en beleg met de toppings.