Pasta met pesto, sperziebonen en aardappel

Deze pasta met pesto, sperziebonen, aardappelen en geroosterde tomaatjes is een van mijn favoriete gerechten voor een drukke dag. Wat ik er zo fijn aan vind? Je kookt bijna alles in één pan, waardoor je minder afwas hebt en het lekker snel op tafel staat. Ideaal als je wel iets gezonds en smaakvols wilt eten, maar geen uren in de keuken wilt staan. Check van te voren even hoeveel kooktijd de pasta waarvoor jij kiest nodig heeft, om te zorgen dat alles tegelijkertijd gaar is.

De pesto kun je zelf maken, of je kiest voor een goede, verse variant uit de winkel. Ik hou ervan om zelf pesto te maken als ik wat tijd heb, maar een kant-en-klare variant werkt ook prima. Het mooie aan dit gerecht is dat het perfect past binnen het mediterraans dieet: veel verse groenten, gezonde vetten uit de olijfolie, en een heerlijke combinatie van smaken die zowel voedzaam als lekker zijn. De sperziebonen en geroosterde tomaatjes zorgen voor vezels en vitamines, terwijl de olijfolie je voorziet van goede vetten.

Hoewel dit gerecht aardappelen en pasta bevat, beide bronnen van koolhydraten, kun je dit goed in balans houden dor bijvoorbeeld te kiezen voor volkorenpasta om extra vezels en voedingsstoffen toe te voegen, en door de porties van de aardappelen bescheiden te houden (zoals ik in dit recept al heb gedaan). Het traditioneel mediterraans dieet bevat geen ‘overkill’ aan koolhydraten, en in combinatie met groenten en gezonde vetten dragen ze bij aan een gebalanceerde maaltijd.

Eet smakelijk!

Peperonata

Ingrediënten Pasta met pesto, sperziebonen en aardappel

voor 4 personen

  • 360 gram pasta (naar keuze)
  • 250 gram sperziebonen
  • 2,5 middelgrote aardappelen (ongeveer 200 gram)
  • 125 gram pesto (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 250 gram kleine tomaatjes
  • extra vergine olijfolie
  • zout & peper
  • 1 theelepel oregano
  • verse basilicumblaadjes
  • geraspte Parmezaanse kaas

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de tomaatjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout, peper en oregano. Rooster de tomaatjes ongeveer 20 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.

2. Breng een grote pan water aan de kook en zout het water zodra het kookt. Snijd de sperziebonen in kleinere stukken en kook ze 5 minuten.

3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg de aardappelblokjes toe aan de sperziebonen en kook dit samen nog 5 minuten.

4. Voeg de pasta toe aan de pan en kook alles nog 8-10 minuten, afhankelijk van de kooktijd van de pasta, tot de pasta, sperziebonen en aardappelen gaar zijn.

5. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Roer de pesto door de pasta, sperziebonen en aardappelen totdat alles goed gemengd is. Voeg eventueel extra kookvocht toe.

6. Haal de geroosterde tomaatjes uit de oven en serveer ze naast de pasta of er bovenop. Garneer met verse basilicumblaadjes en geraspte kaas.

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten