Deze romige dip, oorspronkelijk uit Toscane, is perfect op crostini of om je broodje mee te beleggen. Met de twee verschillende toppings – gekarameliseerde ui met geitenkaas of geroosterde walnoten met rucola – maak je het helemaal af! Een snel, gezond en mediterraans geïnspireerd lunchgerecht boordevol voedzame ingrediënten, zoals eiwitten, vezels en gezonde vetten. Perfect voor wie op zoek is naar een lekkere en verantwoorde lunch! 😊
Recept Cannellinispread met twee toppings (geitenkaas of walnoten)
voor 4 broodjes – 2 personen
Voor de cannellinispread:
- 1 el olijfolie (om in te bakken)
- 1 kleine ui of sjalot, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1,5 tl rozemarijnnaaldjes of salie, fijngehakt
- 1 blikje cannellinibonen, uitlekgewicht 250 gram
- 2 el extra vergine olijfolie
- sap van een halve citroen
- zout en peper naar smaak
(met deze basis kun je 4 sneden brood beleggen)
- 4 dikke plakken zuurdesem- of boerenbrood
- 1 teen knoflook (doorgesneden)
- extra vergine olijfolie om in te smeren
Topping 1: Gekarameliseerde ui, geitenkaas en rucola
Voor 2 sneetjes brood
- 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 35 gr zachte geitenkaas of feta, verkruimeld
- een handje rucola
Topping 2: Geroosterde walnoten en rucola
Voor 2 sneetjes brood
- 30 g walnoten, grof gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- een handje rucola
- wat geraspte citroenschil
Voor de cannellinispread
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de fijngesnipperde ui op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
- Voeg de knoflook en salie of rozemarijn toe en bak nog 1-2 minuten mee tot het geurig is.
- Doe de cannellinibonen in de pan en roer goed door. Laat alles 3-4 minuten op laag vuur warm worden.
- Haal van het vuur en voeg de helft van de citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper toe.
- Pureer met een staafmixer of keukenmachine tot een romige dip. Proef en voeg indien nodig nog wat citroensap toe voor de smaak en/of een klein scheutje water toe voor een smeuïge consistentie.
Voor het brood
- Smeer de broodjes eerst licht in met olijfolie. Rooster de plakken brood in een grillpan, of onder de grill tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Wrijf de warme broodjes licht in met de doorgesneden teen knoflook. Besprenkel daarna met een beetje olijfolie.
Topping 1: Gekarameliseerde ui, geitenkaas en rucola
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en voeg de uienringen toe. Bak ze op laag vuur, onder regelmatig roeren, tot ze zacht en goudbruin zijn (ca. 15 minuten).
- Voeg de balsamicoazijn toe en roer goed door. Laat nog 2 minuten karamelliseren en haal van het vuur.
- Beleg de broodjes met cannellinispread.
- Verdeel de gekarameliseerde uien erover, gevolgd door de verkruimelde geitenkaas. Garneer met een handje verse rucola en besprenkel eventueel met een paar druppels olijfolie.
Topping 2: Geroosterde walnoten en rucola
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
- Beleg de broodjes met een laag cannellinispread. Strooi de geroosterde walnoten erover.
- Voeg een royale hand rucola toe en werk af met een scheutje olijfolie en met wat geraspte citroenschil.