Zelf pasta maken is een van mijn favoriete dingen in de keuken. Je creëert iets met je eigen handen, van een simpel deeg tot mooie, verse pasta. En de smaak is gewoon niet te vergelijken met wat je in de winkel koopt. Maar het leukste moment vind ik misschien wel dat ik anderen ervan zie (hoor) genieten. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld en tijdrovend als het lijkt. Dus lees vooral even verder als je zelf volkoren tagliatelle wil maken, want hieronder deel ik tips en natuurlijk mijn recept dat eigenlijk niet kan mislukken!
Voor mijn licht volkoren pastadeeg gebruik ik een mix van 1/3 fijn volkorenmeel en 2/3 00-bloem (voor pasta). Ik gebruik deze mix omdat volkorenmeel lekker veel vezels en voedingsstoffen bevat, terwijl 00-bloem zorgt voor een soepel en elastisch deeg. De perfecte combi dus om een gezondere pasta te maken! Het is een makkelijk deeg om te bewerken, dus zeker voor een beginnende pastamaker is dit ideaal. Let erop dat er op de verpakking staat dat de ‘00’ bloem geschikt is voor verse pasta, want anders heb je nog niet de goede.

Heb je liever een wat stevigere bite? Dan kun je de 00-bloem vervangen door semola rimacinata (fijngemalen griesmeel). Semola bloem bevat meer fosfor, magnesium en ijzer, dus zo voeg je nóg wat meer gezonde voedingsstoffen toe aan je pasta. Je deeg zal iets steviger aanvoelen in vergelijking met de ‘00’ bloem, maar doet qua smaak zeker niet onder!
Eén van de geheimen van goed pastadeeg zit ‘m in het kneden. Keed het deeg deeg zo’n 10-15 minuten. Je kunt ‘smokkelen’ door de kneedmachine de eerst 5 à 10 minuten van het werk te doen, maar kneed ‘m ook in dat geval altijd nog goed door met je handen. Daarna moet je heel even geduld hebben, laat het deeg minstens 30 minuten laten rusten, zodat de glutenstructuur zich kan ontspannen. Dan wordt het straks nog makkelijker om er mooie tagliatelle van te maken. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld je pastamachine klaarzetten.
Durf je het aan om je eigen volkoren tagliatelle te maken? Tijd om aan de slag te gaan!


Zelf licht volkoren tagliatelle maken
Equipment
- pastamachine
- pasta droogrek / tagliatelle ophanger
- deegschraper (handig)
Ingrediënten
- 200 gram ‘00’ bloem voor pasta (of semola rimacinata)
- 100 gram volkorenmeel (fijngemalen)
- 3 eieren (XL) Tegenwoordig zijn XL eieren moeilijk te verkrijgen. Kun je ze niet vinden, gebruik dan 3 ‘L’ eieren en voeg nog 20 ml water toe.
Instructies
Bereid het pastadeeg
- Pak een ruime kom (of werk als je handig bent meteen op het werkvlak) en meng hierin de bloem met het meel. Maak een bergje van de bloem en vorm in het midden een kuiltje. Breek de eieren in het kuiltje (en eventueel 20 ml water indien je ‘L’ eieren hebt).
- Meng met een vork vanuit de binnenkant van het bergje steeds een beetje bloem door het ei. Ga door tot je je handen moet gebruiken. Zodra je deeg compacter wordt, kun je verder kneden op een werkvlak.Tip: Maak het werkvlak tussendoor schoon met een deegschraper, zo blijft je oppervlak mooi schoon en komen er geen uitgedroogde deegdeeltjes in je pastadeeg.
- Kneed door tot je een soepele deegbal hebt en voeg indien nodig tijdens het kneden een beetje bloem toe. Kneed in totaal 10-15 minuten.
- Wikkel het deeg in een boterhammenzakje of vershoudfolie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koeling.
De tagliatelle maken
- Haal de deeg uit de koeling. Snijd 1/3 deel van het deeg af (hiermee ga je werken) en stop de rest weer terug in het zakje zodat het niet uitdroogd.
- Druk het pastadeeg plat met je handen. Bestuif beide zijden met bloem.
- Haal het deeg door de pastamachine op stand 1.
- Vouw het deeg in drieën en doe het nogmaals door stand 1. Bestuif het deeg en herhaal stap 3 en 4.
- Draai de pastamachine op stand 2 en rol het deeg erdoor. Bestuif met bloem. Ga door naar stand 3 en rol het deeg erdoor. Ga zo door t/m stand 6 (of stand 7 voor iets dunner deeg). Bestuif het deeg tussendoor met bloem zodat het niet te vochtig wordt. TIP: wordt je deeg erg lang? Snijd het deeg in 2 of 3 kleinere stukken om het makkelijker te hanteren.
- Haal voor de tagliatelle het deeg door de tagliatellesnijder. Hang de tagliatelle op. Als je pastaophangsysteem hebt, gebruik dan bijvoorbeeld een bezemsteel. Je kunt er ook ‘nestjes’ van maken, hoewel ik dat een beginnende pastamaker niet zal aanraden vanwege het ‘gevaar’ op plakken.