Yoghurtsoep is een typisch gerecht uit het Midden Oosten. Turkije, Syrië, Iran bijvoorbeeld hebben allemaal hun eigen versie. In de ene soep vind je rijst terug, in de andere spinazie en in weer een andere kikkererwten. In deze versie van de yoghurtsoep gebruik ik zowel kikkererwten als spinazie. Ik vind dit een goede toevoeging vanwege de structuur, het mondgevoel en vanwege de gezonde voedingswaarden. Als finishing touch strooi ik er lekker wat ‘sumak’ overheen. Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant en heeft een citrusachtige smaak. Mocht je dit niet kunnen krijgen, dan is het lekker om er citroenrasp over de soep heen te raspen. Eet bij de yoghurtsoep bijvoorbeeld deze overheerlijke groentewrap met hummus, spinazie, walnoten en feta.
#voedingsweetje
Spinazie is niet alleen een veelzijdige groente om mee te koken, maar ook een goede bron van vitamines en mineralen. Hoewel spinazie bekend staat om het hoge ijzergehalte, valt dit in vergelijking met andere groente heel erg mee (of tegen). Desondanks is het een goede bron van mineralen die helpen een hoge bloeddruk te voorkomen (met name kalium). Een hoge bloedsruk is vaak de oorzaak van hart- en vaataandoeningen.
Verder bevat spinazie een goede hoeveelheid vitamine A, B11,C, E en K. Vooral de hoeveelheid vitamine K is een uitschieter: 100 gram spinazie bevat 125% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine K. Vitamine K is nodig voor een goede botopbouw en bloedstolling.
Ingrediënten
voor 2 personen
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 el maïzena
- 1 eierdooier
- 200 gram Griekse of Turkse yoghurt
- 1 el gedroogde munt
- ½ tl kurkuma
- 1 tl zout
- 300 ml water (gekookt)
- 125 gram kikkererwten, uit blik, afgespoeld
- 75 gram spinazie
- Extra; chilipeper, extra vergine olijfolie, sumak, verse munt
- Snij het sjalotje fijn en pers de knoflook uit. Schenk de olijfolie in een soeppan en laat de ui en knoflook zo’n 10 minuten smoren op een zacht vuurtje.
- Klop ondertussen de maïzena met eierdooier los tot er geen klontjes meer zijn
- Voeg de yoghurt in delen toe aan het maizenamengsel en meng goed. Voeg de gedroogde munt, kurkuma en een theelepel zout toe.
- Haal de pan even van het vuur en voeg het yoghurtmengsel toe.
- Voeg het water toe en warm het geheel op. Door de maïzena zal de soep steeds romiger worden. (Laat de soep heet worden maar laat hem niet koken!)
- Snijd de spinazie fijn en voeg samen met de kikkererwten toe aan de soep.
- Roer door, proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
- Dien op en serveer er sumak, extra vergine olijfolie, chilipeper en wat verse munt bij.