Past deze citroencake uit Mantua (torta mantovana) wel binnen het mediterraan dieet? Binnen het dieet, dat natuurlijk bekend staat om de gezonde keuken, is ook plek voor zoetigheid (gelukkig). In de visuele weergave, de piramide, neemt zoetigheid een plekje in het topje. Hoe moet je dit precies interpreteren? Vooral om lekkernijen als traktatie te zien en niet als dagelijkse kost wat je op de automatische piloot naar binnen werkt. Het voedingsadvies is om het consumeren van toegevoegde suikers te beperken. Dus geniet, maar eet met mate. Zelf iets maken draagt natuurlijk bij aan het bewust genieten van een traktatie en heeft als ander voordeel dat het veel minder bewerkt is dan kant-en-klaar producten uit de supermarkt. Minder rommel dus!
Neem deze heerlijke Italiaanse ‘torta mantova’ ofwel cake uit Mantua. Deze cake met een citroensmaakje is heerlijk luchtig en heel eenvoudig om te maken. De naam van deze cake doet vermoeden dat dit een typische lekkernij uit Mantua is, maar gek genoeg zul je in Prato moeten zijn om hem te proeven.
Over de herkomst van de naam doen verschillende geruchten de ronde. Wat mij betreft de meest geloofwaardige gaat als volgt: twee zusters uit Mantua op bedevaart naar Rome werden door Antonio Mattei, eigenaar van een banketbakkerij, ontvangen. Als dank gaven zij hem het recept van deze taart. De taart beviel hem blijkbaar zo goed dat hij naast de biscotti di prato – hier werd hij beroemd mee, het zijn de cantucci van tegenwoordig – de torta mantovana ging produceren. Na 150 jaar bestaat de winkel nog steeds en mag je bij een bezoek aan Prato eigenlijk niet overslaan. Het originele recept staat vermeldt in het eerste ‘Italiaanse’ kookboek La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiare Bene van de Italiaanse schrijver en gastronoom Pellegrino Artusi. Heeft Pellegrino het recept gekregen van Mattei of..? Hoe het ook zij, het is gewoon superlekker én eenvoudig, dus bakken maar! En als je dan toch aan het bakken slaat, check dan ook eens dit heerlijke recept voor pistache tiramisu!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 150 gram zachte boter, in blokjes (+extra voor het invetten)
- 150 gram suiker
- 1 heel ei + 4 eierdooiers (M)
- citroenrasp van 1 citroen
- 1 theelepel bakpoeder
- 180 gram patentbloem
- 75 gram (garneer)amandelen, fijngehakt
- poedersuiker
Overig:
Bakvorm van 22 cm doorsnede
1. Verwarm de oven voor op 170° C (boven- en onderwarmte).
2. Doe de zachte boter met de suiker in een kom, roer er met een lepel doorheen en mix het vervolgens met een mixer tot een crème.
3. Voeg de citroenrasp toe en mix 1 voor 1 het ei/eierdooiers doorheen.
4. Mix zodra alle ei is opgenomen de bloem met de bakpoeder er doorheen.
5. Beboter de vorm met een kwastje of stukje keukenpapier en bekleed met bakpapier.
6. Doe het cakebeslag in de vorm en strijk glad met een spatel.
7. Bedek de oppervlakte met amandelen en druk een heel lichtjes aan zodat ze straks bij het aansnijden goed blijven zitten.
8. Bak de cake in circa 30-35 minuten gaar.
9. Laat afkoelen en haal uit de vorm. Bestuif de taart met poedersuiker.