Pistache tiramisu

Past pistache tiramisu wel binnen een gezonde leefstijl? Zeker weten! Een gezond voedingspatroon betekent niet dat je elke dag van het jaar 100% gezond moet eten. Er is ruimte om te genieten van lekkernijen, zolang je dit met mate doet. En maak je zelf iets met echte verse ingrediënten zonder rommel zoals in kant-en-klare producten, dan is dit en beter én je geniet er nog meer van.

Deze pistache tiramisu is echt om te smullen en niet moeilijk om te maken! Hierbij nog wat notities:

  • In een klassieke tiramisu worden rauwe eieren gebruikt. Doe je dit liever niet, dan kun je de eieren zelf pasteuriseren. Ik heb dit zelf ook uitgeprobeerd via dit ‘recept’ en dat ging goed. Je kunt de eieren eventueel ook vervangen door 150 ml geklopte slagroom.
  • Verder heb ik voor de pistache tiramisu een vierkante brownie bakvorm gebruikt van 20 cm bij 20 cm. In eerste instantie om hier 4 vierkante stukken uit te halen, maar omdat het erg vullend is kun je er met gemak 6 porties uithalen.
  • Er zit geen alcohol in deze tiramisu, dus het is geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen (let dan wel op dat je geen rauwe eieren gebruikt). Is daar geen sprake van dan kun je er ook voor kiezen om een beetje amaretto door de espresso te mengen.

Eet smakelijk!

Ingrediënten pistache tiramisu

voor 4-6 personen

  • 3 eieren (evt. gepasteuriseerd)
  • 50 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • circa 20 lange vingers/ 1 pak
  • 2 kopjes espresso (afgekoeld)

 Voor de pistachepasta:

  • 65 gram pistachenootjes (zonder schil)
  • 75 ml Griekse yoghurt
  • 2 el honing

 Overig: vierkante of rechthoekige bakvorm of ovenschaal

Maak de pistachepasta:

1. Hak 40 gram pistachenootjes heel fijn in een hakmolen. Hou de rest van de pistachenootjes even apart.

2. Meng de yoghurt en de honing erdoor tot het een mooi geheel is.

Maak de vulling:

3. Splits de eieren in twee ruime kommen en zorg dat er geen spatje eierdooier in het eiwit komt (anders wordt het eiwit niet meer stijf).

4. Mix de suiker door de eierdooiers tot een lichtgele romige crème.

5. Roer de mascarpone eerst even los en meng dit goed door de crème.

6. Voeg vervolgens de pistachepasta toe en meng goed door.

7. Klop het eiwit stijf met een mixer.

8. Spatel het eiwit luchtig door het mascarpone-pistachemengsel tot je een gladde crème hebt.

Bouw de tiramisu op:

9. Schenk de espresso in een lage schaal.

10. Haal de helft van de lange vingers om en om door de koffie en verdeel over de bodem tot deze bedekt is.

11. Schenk de helft van het mascarponemengsel erover. Haal de rest van de lange vingers door de koffie en maak een tweede laag in de schaal. Eindig met de rest van het mascarponemengsel.

12. Hak de rest van de pistachenoten middelgrof en verdeel dit over de tiramisu. Laat minimaal een paar uur en een liefst een hele dag / nacht rusten in de koelkast.

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten