Onlangs haalde ik uit de bibliotheek het boek ‘Gezond eten, gezond ouder worden Kookboek’ waarin ook dit recept stond voor minestrone met bonen. Standaard Uitgeverij heeft dit kookboek uitgebracht in aanvulling op Eric De Maerteleire’s ‘Gezond eten, gezond ouder worden’. In het laatstgenoemde boek legt De Maerteleire uit wat het effect is van voeding op het verouderingsproces en geeft hij praktische aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk. Een kookboek kwam tegemoet aan de vraag om recepten waarmee men praktisch mee aan de slag kon. Omdat De Maerteleire groot fan is van het mediterraan voedingspatroon zijn de recepten hierop geïnspireerd. Dit kookboek bevat lekkere en praktische recepten, en daar hou ik van! Ik heb al wat recepten gemaakt en zal er een aantal met je delen, zoals deze heerlijke en gezonde minestrone met bonen.
Ingrediënten
voor 4 tot 6 personen
- 150 gram gedroogde witte bonen of ca. 300 g bonen uit bik (uitgelekt gewicht)
- 1 rode ui
- 2 wortelen
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kopje erwten
- 1 laurierblaadje
- 2 l groenteboullion
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1 el tomatenpuree (of meer naar smaak)
- 100 gram kleine pasta
- 1 kl verse oreganoblaadjes of ½ kl gedroogde oregano
- olijfolie
- peper en zout
- Zet de bonen een avond van tevoren te week in ruim water. Giet ze af, doe er vers water en zout bij en laat anderhalf uur koken. Sla deze stap over als je bonen uit blik gebruikt.
- Maak de groenten schoon en snijd alle groenten, behalve de erwtjes, in kleine blokjes.
- Stoof de in blokje gesneden groenten samen met de laurier aan in wat olijfolie.
- Doe er de boullion bij, de tomatenblokjes en tomatenpuree. Laat 20 minuten koken.
- Voeg de pasta toe en laat enkele minuten meekoken.
- Voeg de erwtjes en de organo toe en laat 5 minuten meekoken.
- Doe de bonen erbij en laat nog wat doorwarmen zonder te koken. Kruid met peper en zout.