Als je zin hebt in een licht gerecht, probeer dan eens deze mediterrane gepocheerde kip. Het is een recept dat je in weinig tijd op tafel zet, maar waarbij de eenvoud juist de kracht is: pocheer goede kipfilets (het liefst biologisch) in een smaakvolle bouillon, giet er een scheutje goede extra vierge olijfolie overheen en maak af met heerlijk geurende oregano (bij elk bezoek aan Italië neem ik een bosje gedroogde oregano mee naar huis, beter kan je niet krijgen). Voilà, dat is alles.
Kip pocheren klinkt misschien chic, maar betekent niets anders dan de kip langzaam garen in een bouillon die nét niet kookt. Hij wordt heerlijk mals; doordat je ’m niet bakt, blijft de kip licht. Dat is extra lekker als je er iets bij eet dat wat vetter is, zoals gebakken aardappeltjes. Je kunt de kip ook combineren met een salade voor een maaltijdsalade, gebruiken als vulling in een wrap, serveren bij geroosterde groenten, auberginerolletjes met ricotta en spinazie of gegratineerde venkel.. De mogelijkheden met gepocheerde kip zijn eigenlijk eindeloos 😊
Tip: gebruik de overgebleven bouillon de volgende dag als basis voor een soep of een risotto, zo gaat er niets verloren.


Mediterraanse gepocheerde kip
Ingrediënten
- 2 (biologische) kipfilets
- lichte kippenbouillon 1 bouillon blokje op 1 liter water
- 1 ui in kwarten
- 1 wortel in stukjes
- 1 stengel bleekselderij in stukjes
- 2 teentjes knoflook gekneusd
- 1 laurierblad
- 5 zwarte peperkorrels
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 citroen de helft in plakjes
- 1 el extra vierge olijfolie
- zout & peper naar smaak
Instructies
- Doe de bouillon in een pan. Voeg ui, wortel, bleekselderij, knoflook, laurierblad, peperkorrels, oregano/tijm en citroenplakjes toe. Breng zachtjes aan de kook en laat 10 minuten doorkoken zodat de verschillende smaken in het water trekken.
- Zorg dat het het vocht weer net onder het kookpunt zit en voeg dan de kipfilets toe.
- Laat de kip 12–15 minuten zachtjes pocheren tot hij helemaal gaar is (als de kipfilet dun is, gaar deze dan niet meer dan 12 minuten anders wordt hij droog).
- Haal de kip uit de bouillon, laat even rusten en besprenkel met olijfolie en wat versgemalen peper en oregano.
- Snijd de kip in plakjes of reepjes en serveer met de overgebleven citroenhelft.