Gnudi (naakte pasta)

Ben je toe aan iets anders dan je gebruikelijke pastagerechten? Zoek dan niet langer en probeer dit recept voor gnudi, oftewel naakte pasta! Het woord “gnudi” is een afgeleide van het Italiaanse “nudi,” wat “naakten” betekent. Gnudi zijn kleine bolletjes heerlijke vulling zonder het gebruikelijke ‘jasje’ van pastadeeg zoals bij ravioli.

Gnudi worden gemaakt van een mengsel van romige ricotta, spinazie, Parmezaanse kaas en bloem, die je met de handen vormt tot kleine balletjes en die vervolgens zachtjes worden gegaard in kokend water.

Hoewel gnudi traditioneel worden geserveerd met een boter-salie saus, heb ik gekozen voor een gezonder alternatief: tomatensaus. Deze saus is een stuk calorie-vriendelijker en minstens net zo lekker. Aan jou de keuze!

Eet smakelijk!

Ingrediënten gnudi

Voor de gnudi

  • 400 gram spinazie
  • 250 gram ricotta
  • circa 100 gram bloem
  • 1 eierdooier
  • nootmuskaat
  • zout & peper
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt  

Voor de saus

  • 2 el olijfolie
  • 500 ml passata
  • 1 knoflookteen
  • wat blaadjes basilicum (optioneel) 
Bereid de spinazie voor
  1. Verwijder dikke steeltjes en was de spinazieblaadjes.
  1. Laat de spinazie met aanhangend water slinken (eventueel in delen) in een hete pan en breng op smaak met een snuf zout.
  1. Giet de spinazie af in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Laat afkoelen.
  1. Wring de spinazie zodra deze is afgekoeld goed uit. Gebruik hiervoor een theedoek die je dichtdraait of gebruik je handen.
  1. Hak de spinazie heel fijn.
Maak de gnudi
  1. Meng alle ingrediënten voor de gnudi bij elkaar in een kom (giet hierbij het vocht dat in het ricottabakje zit eerst even af). Proef en breng eventueel extra op smaak.

Tip: Bewaar de vulling nog even in de koelkast voor je er balletjes van rolt: zo wordt de vulling iets steviger en zijn de balletjes nog makkelijker te vormen.

  1. Leg een bergje bloem op je werkbank en laat met behulp van een theelepel een bergje vulling ter grote van een walnoot op de bloem vallen. Bestrooi alle kanten voorzichtig met bloem en vorm voorzichtig met je handen een balletje. Bewaar op een bebloemde plank of een stuk bakpapier. Herhaal deze stap tot alle vulling gebruikt is.

Tip: Ook nu weer kun je de gnudi voor het koken even in en koelkast bewaren: een stevige vorm kookt makkelijker.

  1. Zet een ruime pan water op het vuur en voeg 3 theelepels zout toe.
Maak ondertussen de tomatensaus

  1. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg een hele gepelde knoflookteen toe.
  1. Voeg zodra de knoflook begint te kleuren de passata toe en laat 20 minuten pruttelen. Als de saus teveel inkookt, voeg dan een scheutje (pasta)water toe.
  1. Breng op smaak met zout, peper en een paar blaadjes basilicum.
  1. Doe de gnudi in het kokende water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar.
  1. Haal ze met een schuimspaan uit het water en voeg toe aan de saus of verdeel de saus over de borden en daarop de gnudi. Rasp er nog lekker wat Parmezaanse kaas overheen.
Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten