Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Orecchiette met bimi

Een traditioneel pastagerecht uit Puglia, gelegen in de hak van Italië, is oortjespasta (orecchiette) met een broccoli-achtige groente genaamd ‘cime di rapa’. Deze groente ben ik in Nederland nog niet tegengekomen, maar bimi is een prima alternatief. Het zit boordevol vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Deze laatste stof wordt in je lichaam omgezet in vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor een goede werking van je ogen en het gezond houden van je huid. Daarnaast is het rijk aan ijzer, foliumzuur en calcium. Kun je geen orecchiette vinden, gebruik dan een andere kleine pasta zoals penne. Eet smakelijk!

Ingrediënten Orecchiette met bimi

voor 4 personen

  • 400 gram bimi
  • 6 ansjovisfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gedroogd chilipepertje/ chilivlokken
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 320 gram orecchiette (of andere pasta)
  • zout
  • versgeraspte kaas (parmiggiano reggiano of gran padano)
  1. Zet en pan met water (3 à 4 liter) op voor de orecchiette.  
  1. Was de bimi en snijd eventuele droge uiteinden eraf. Snijd de stelen in 2 à 3 delen (laat de broccolihoofdjes intact).  
  1. Hak het chilipepertje en de ansjovis fijn en pers de teentjes knoflook uit.  
  1. Zout het water zodra het kookt en kook de pasta. Voeg de laatste 5 minuten van de gaartijd de bimi toe.  
  1. Verwarm in de tussentijd de olijfolie in een ruime pan en voeg de anjovis, knoflook en chilipeper toe. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, want knoflook kan snel verbranden.  
  1. Giet de pasta af zodra deze al dente is en vang wat van het kookvocht op. Doe de orecchiette met de bimi in de pan met het knoflookmengsel en meng goed door elkaar. Voeg een scheutje kookwater toe om het wat smeuïger te maken. Verdeel over de borden en serveer er de geraspte kaas bij.  
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.