Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Pasta al forno met mozzarella

Pasta al forno betekent pasta uit de oven. Met lekker veel groente en samen met wat gehakt en mozzarella wordt deze pastaschotel een heerlijke volwaardige maaltijd. De groene groente die ik in dit recept gebruik zijn in het voorjaar vers te verkrijgen, maar ze zijn het hele jaar te vinden in het diepvries schap. Diepvriesgroente worden snel na de oogst ingevroren, waardoor ze juist veel van hun vitaminen en mineralen behouden. Niets mis mee dus. Het is misschien niet een ideaal gerecht als je weinig tijd hebt om te koken, tenzij je wel tijd hebt om het de dag of ochtend van te voren voor te bereiden. Je hoeft de ovenschotel dan alleen nog maar in de oven te schuiven zodra het bijna etenstijd is. Eet smakelijk!

knoflook en citroen

Ingrediënten

Voor 4 personen (bijgerecht)

voor de saus: 

  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • peper & zout
  • 1 tl suiker (optioneel)
  • een handje basilicum, fijngesneden

Voor de gehaktvulling

  • 2 el olijfolie
  • 300 gram gehakt
  • 1 knoflookteen
  • zout & peper

Overig

  • 300 gram conchiglioni
  • 200 gram aspergetips of haricots verts (vers of diepvries)
  • 100 gram tuinbonen (gedopt, vers of diepvries)
  • 100 gram doperwten (gedopt, vers of diepvries)
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella 
    1. Zet vast een ruime pan op het vuur met 3 liter water.
    Maak ondertussen de tomatensaus:
    1. Verwarm de olijfolie en fruit het slalotje. Voeg na 1 minuut de knoflook toe en fruit even mee.
    1. Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even mee.
    1. Voeg de tomaten uit blik toe. Breng op smaak met zout, peper en een theelepel suiker. Plet de stukken tomaat wat fijner met een vork.
    1. Laat zo’n 20 minuten pruttelen en voeg de laatste minuut de verse basilicum toe.
    Tip: Als de saus droog wordt bij het inkoken, voeg dan een scheutje van het pastawater toe.
    1. Voeg 3 theelepels zout toe aan het pastawater zodra het kookt. Kook hierin eerst de tuinbonen, doperwten en aspergetips. Gebruik je diepvries, dan hoef je ze alleen even te blancheren (1 minuut). Houd bij verse groente 3 minuten langer aan. Haal de groente met een schuimspaan uit het water en leg in een vergiet tot verder gebruik.
    1. Extra: als je zin hebt, dubbeldop de tuinbonen. Persoonlijk vind ik dat lekkerder, maar het is zeker niet noodzakelijk.
    1. Kook in hetzelfde water de pastaschelpen tot 1 minuut voor de normale kooktijd. Giet af, spoel eventjes af onder koud water en laat verder afkoelen.
    Maak de gehaktsaus:
    1. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg halverwege de knoflook toe, zout en peper.
    1. Als het gehakt gaar is, meng er dan 6 eetlepels tomatensaus doorheen.
    1. Verwarm de oven voor op 220° C en vul een ruime ovenschotel/ bakblik (of 2 kleinere) in de volgende lagen:
    • Bedek de bodem met een paar eetlepels tomatensaus en verdeel er een halve portie groente overheen (1)
    • Vul elke pastaschelp met gehaktsaus en leg in rijtjes in de ovenschaal bovenop de groente (2)
    • Bestrooi met de helft van de Parmezaanse kaas en de rest van de groente (3)
    • Eindig met de rest van de saus en de Parmezaanse kaas

      12. Schuif de ovenschotel in de oven en voeg na 10 minuten de mozzarella toe – scheur deze in stukjes over en tussen de pasta. Bak nog eens 10 minuten en dien heet op.

      Tip: Als de pasta in de oven te droog wordt, bedek de ovenschaal dan halverwege de baktijd met aluminiumfolie.