Een van mijn favoriete gerechten is pastasalade, zoals deze met tonijn, tomaatjes en rucola. De redenen zijn omdat het snel te maken is, perfect om restjes op te maken en je altijd wel iets in de voorraadkast hebt liggen wat je eraan toe kan voegen. En last but not least is het natuurlijk hartstikke lekker 😊 De mogelijkheden zijn eindeloos, en voor deze pastasalade heb ik tonijn als eiwitbron gekozen, gewoon uit blik, wel zo handig! Eet je liever geen vis, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor kip, fetablokjes of kikkererwten. Natuurlijk voegen we groenten toe, in dit geval tomaatjes en rucola die ik nog had liggen. Daarnaast bracht ik extra smaak toe met fijngehakte platte peterselie, heerlijke Kalamata olijfjes en een heerlijke dressing om het af te maken. Deze pastasalade at ik samen met mijn vriend als lunch, maar is bijvoorbeeld ook heel lekker als je gaat barbecuen. Eet smakelijk!
P.S. Ook zo gek op gezonde en smaakvolle maaltijdsalades? Misschien is de couscoussalade Siciliaanse stijl of de bulgursalade met gegrilde kip dan ook wat voor je!
Ingrediënten
voor 2 personen
- 100 gram penne
- 100 gram tonijn (blik)
- 200 gram (tasty tom) tomaatjes
- een handvol rucola
- klein bosje peterselie
- 10 Kalamata olijven, ontpit
- peper en zout
Voor de dressing
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el vers citroensap
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
1. Kook de penne volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met gezouten kokend water. Giet de pasta af in een vergiet en spoel even af onder koud water om het nagaren te stoppen. Laat het goed uitlekken.
2. Meng voor de dressing de extra vergine olijfolie, citroensap en knoflook in een kleine kom. Zet de dressing opzij.
3. Doe de afgekoelde penne in een grote mengkom. Hak de rucola wat fijner, snijd de tomaten in kwarten en hak de peterselie fijn. Voeg dit samen met de tonijn en de olijven toe aan de penne.
4. Giet de dressing over de ingrediënten in de mengkom. Hussel voorzichtig alles door elkaar totdat de dressing gelijkmatig is verdeeld en alle ingrediënten zijn bedekt.
5. Breng de pastasalade op smaak met peper en extra zout indien nodig.
6. Serveer de pastasalade direct als lunch, een lichte maaltijd of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.