Doordeweeks kook ik het liefst eenvoudig, maar wel met verse producten. Een keer per week staat hier vis, meestal zalm, op tafel. Ik bereid dit dan op verschillende manieren, en dit mediterraanse zalmpakketje is een van mijn favorieten. Het is gezond, makkelijk, en zo klaar in de oven.
Zalm zit vol omega-3, goed voor het hart en de hersenen, en past perfect in het mediterraans dieet, waar olijfolie (extra vergine) en vis een belangrijke rol spelen. Dit gerecht valt gelukkig ook bij de kinderen in de smaak – weliswaar voor eentje zonder ui, want daar is ze niet zo dol op 😉
Voor een complete maaltijd combineer ik dit zalmpakketje graag met een paar eenvoudige bijgerechten, zoals een bulgursalade (waarbij je de kip vervangt door een zalmpakketje), peperonata of een Siciliaanse caponata. Eet smakelijk!
Ingrediënten Mediterraans zalmpakketje
voor 4 personen
- 4 zalmfilets zonder vel
- extra vergine olijfolie
- 10 – 12 kleine tomaatjes (romaatjes of cherrytomaatjes)
- 12 taggiasche olijfjes
- 1 sjalotje, fijngehakt
- sap van 1 citroen
- 2 tl gedroogde oregano of tijm
- zout en versgemalen zwarte peper
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de zalmfilets op een bord, olie ze in met olijfolie, voeg zout en peper toe en zet even apart.
- Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en doe in een kom.
- Snijd het sjalotje fijn en doe bij de gehakte tomaatjes. Voeg daarbij olijfjes (eventueel doormidden gesneden), twee eetlepels olijfolie, het citroensap, oregano, zout en peper toe en meng goed.
- Leg elke zalmfilet met de geoliede kant naar beneden op een groot stuk aluminiumfolie. Schep een kwart van het tomatenmengsel over elke filet.
- Vouw het aluminiumfolie dicht tot een goed afgesloten pakketje en leg de pakketjes op een bakplaat.
- Bak de zalm gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de dikte van de zalmmoot.