Deze heerlijke vegetarische pasta met aubergine, ‘pasta alla norma’, is wellicht één van de meest bekende en geliefde pastagerechten uit de Siciliaanse keuken. Zoals het de traditionele mediterrane en in dit geval Italiaanse keuken betaamd, bestaat de schotel simpele en pure ingrediënten: tomaten, pasta, aubergine, basilicum en vers geraspte kaas. In de mediterrane keuken is de aubergine een heel populaire groente. Er zitten veel vezels in; belangrijk voor een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang! Deze pasta alla norma ‘light’ maak je door de aubergine niet te bakken in een koekenpan, want aubergine absorbeert veel olie. In plaats daarvan gril je de plakken in de oven.
Leuk weetje: het verhaal luidt dat de naam ‘Norma’ komt van de gelijknamige opera van componist Vincenzo Bellini. De beroemde toneelschrijver Nino Martoglio uit Catania, vergeleek het pastagerecht met dit meesterwerk door te zeggen:”Chista è ‘na vera Norma!” (“Dit is een echte Norma!”), om de sublimiteit van het gerecht mee uit te drukken. Luister maar eens naar deze prachtige aria uit ‘Norma’ gezongen door Maria Callas, en dan begrijp je dat dit een fantastisch gerecht moet zijn.
Ingrediënten pasta alla norma
Voor 4 personen
- 2 aubergines
- milde olijfolie (om in te bakken en om de aubergine mee in te kwasten)
- 2 knoflooktenen, fijngesneden
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 tl suiker (optioneel)
- 12 blaadjes basilicum
- 320 gram (volkoren) rigatoni
- percorino romano (om te raspen)
- zout en peper
Begin met het grillen van de aubergine
- Snijd de aubergine in plakken van maximaal 1 cm (een mandoline is handig om gelijkmatige plakken snijden). Als je tijd hebt, strooi dan wat zout over de plakken en laat 1 uur rusten. Hiermee ontdoe je ze van het bittere vocht. Dep na een uur droog en schoon met keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 220° C.
- Kwast een bakplaat in met olijfolie en leg hier de plakken aubergine op. Kwast daarna de bovenkant van de aubergine in met olijfolie. (foto 1)
- Schuif de aubergine in de voorverwarmde oven circa 30 minuten tot ze mooi goud-bruin zijn (foto 2). Keer halverwege de tijd.
Maak de saus (in een ruime pan)
5. Verwarm 3 el olijfolie. Voeg de knoflook toe – pas op dat de knoflook niet verbrandt -. Voeg de tomatenblokjes toe, wat zout en peper en laat zo’n 15 minuten pruttelen. Voeg desgewenst een theelepel suiker toe (om het zuur van de tomaten wat te verzachten). Plet de tomatenblokjes wat fijner met een vork.
6. Snijd ondertussen de aubergine in repen (foto 3) en voeg toe aan de saus (foto 4). Scheur de basilicumblaadjes en voeg deze ook toe aan de saus.
Breng alles bij elkaar tot pasta alla norma
7. Zet een pan met 3 liter water op het vuur en voeg als het water kookt 3 theepels zout toe. Kook de pasta al dente volgens de aangegeven tijd.
8. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar. Dien op met versgeraspte pecorino en desgewenst nog wat blaasjes basilicum.