Nu het voorjaar weer in aantocht is, krijg ik zin om vaker maaltijdsalades op tafel te zetten, zoals deze heerlijke bulgursalade met gegrilde kip. Om te beginnen gebruik ik voor een voedzame maaltijdsalade een (pseudo)graan als basis, bijvoorbeeld pasta, couscous, rijst, spelt of in dit geval bulgur. Daarnaast vul ik de salade rijkelijk aan met groenten en een eiwitrijk ingrediënt, zoals kipfilet. Wil je deze bulgursalade liever vegetarisch maken? In dat geval kun je de kipfilet vervangen met gegrilde tofu. Snijd de tofu in blokjes, marineer deze met kruiden en specerijen naar keuze, en grill deze vervolgens.
Deze salade zit boordevol smaak en gezonde ingrediënten. Zo bevatten aubergine, paprika, bulgur, munt, rucola en sappige gegrilde kipfilet veel goede voedingsstoffen. Bovendien tilt de verfrissende citroen-olijfdressing de smaak naar een hoger niveau. Deze dressing voegt namelijk goede voedingsstoffen toe, zoals vitamine C uit de citroen en enkelvoudig onverzadigde vetten uit olijfolie.
Ingrediënten Bulgursalade met gegrilde kip
voor 2 personen
Voor de kip:
- 2 teentjes knoflook
- sap van een halve citroen
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el extra olijfolie
- peper en zout
- circa 280 gram kipfilet of kipfilethaasjes
- olijfolie (om in te bakken)
Voor de salade:
- 125 gram bulgur
- 1 kleine aubergine
- 2 takjes verse munt
- 1 rode paprika
- 30 gram rucola
- 1 kleine ui
- sap van een halve citroen
- extra vergine olijfolie
- 1 tl sumak (optioneel)
Maak eerst de marinade voor de kip
1. Pel de teentjes knoflook en snijd doormidden.
2. Meng het sap van een halve citroen met de oregano, 2 eetlepels olijfolie en de knoflook. Voeg peper en zout toe.
3. Doe de kip in een kom of plastic sluitzakje, meng de dressing erdoor en sluit goed af. Bewaar de kip in de koelkast en laat deze minimaal 30 minuten marineren.
Maak de bulgursalade
4. Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de aubergines en paprika af, maak ze schoon en snijd ze in blokjes van 1 cm. Snijd de ui in halve ringen van 1 cm dik en snijd deze nogmaals doormidden.
5. Doe alles in een kom en meng goed met zout, peper en extra vergine olijfolie. Verdeel het mengsel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot alles mooi goudbruin is. Halverwege de baktijd schep je alles even om voor gelijkmatige garing.
7. Kook de bulgur in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de gekookte bulgur afkoelen in een vergiet en schep het daarna in een grote kom.
8. Maak een dressing door het sap van de andere helft van de citroen te mengen met 2 el olijfolie.
9. Voeg de gebakken groenten toe aan de bulgur, samen met de fijngehakte munt en rucola.
10. Meng de dressing door de salade en roer alles goed door elkaar. Breng verder op smaak met peper en zout en strooi er nog wat sumak overheen.
Grill de kip
11. Haal de kip uit de marinade. Bak de kipfilet(haasjes) in een grillpan tot ze mooi grilstrepen hebben en totdat het vlees niet meer roze is van binnen, dit duurt circa 5-8 minuten.
12. Snijd de kip in plakjes en serveer bij de bulgursalade.