Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Pastasalade ‘arabieh’

Deze pastasalade is geïnspireerd op een salade die in het Midden-Oosten dagelijks geserveerd wordt: salata arabieh. Deze bestaat uit versgehakte tomaat, komkommer, rode ui en lekker veel kruiden. Het gebruik van citroen en sumak geeft de pastasalade een lekkere zuurfrisse smaak. Voor een perfecte lunchmaaltijd of avondeten gecombineerd met dit recept voor kip met rozemarijn. Gemakkelijk om te maken, gezond en superlekker!

Ingrediënten

voor 4 personen (hoofd- of bijgerecht)

  • 1 komkommer
  • 400 gram zoete tomaten
  • 1 gele paprika
  • 4 bosuitjes
  • 15 gram munt
  • 15 gram peterselie
  • 1 spaanse peper (optioneel)
  • 200 gram volkoren mezze/mini penne
  • 2 tl zout

Voor de dressing

  • 1 biologische citroen: rasp en 2 el sap
  • 1 el sumak
  • 6 el olijfolie
  • zout en peper
  1. Snijd de komkommer door de lengte doormidden en haal de zachte kern eruit.  
  1. Snijd/ hak de komkommer, tomaat, paprika, bosui, kruiden en Spaanse peper in kleine blokjes en reepjes en doe alles bij elkaar in een grote kom.  
  1. Voeg een flinke snuf zout toe en zwarte peper en meng goed door elkaar.  
  1. Kook het water voor de pasta en voeg zodra het water kookt twee theelepels zout en de pasta toe. Hou de aangegeven kooktijd aan en giet af. Spoel eventjes af onder de koude kraan en laat rustig verder afkoelen.  
  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.  
  1. Meng de groente, pasta en de dressing goed door elkaar en je pastasalade is ready to eat!
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.