Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Kip met rozemarijn

Een hele kip braden is heerlijk, maar op een doordeweeks dag maak je liever iets wat sneller klaar is. Kies bijvoorbeeld voor kippendijtjes en kippenvleugel, want die hebben een relatief korte garing nodig. De dijtjes zijn heerlijk mals en de vleugeltjes zijn lekker om te kluiven. Combineer de kip met rozemarijn, knoflook en een scheutje wijn; simpel en super smaakvol! Als je liever geen wijn gebruikt, neem dan een klein scheutje witte of rode wijn azijn. Combineer de kip met bijvoorbeeld een groene salade en rustiek brood of met deze heerlijke pastasalade.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 300 gram kippendijtjes
  • 300 gram kippenvleugels
  • zout en peper
  • 6 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 glas witte wijn (of 1 el azijn)
  • 2 knoflooktenen, uitgeperst
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 2 el balsamicoazijn

1. Dep de kippendijtjes en – vleugels droog met keukenpapier. Wrijf in met zout en peper.

2. Verwarm 6 el olijfolie in een pan en bak de kip rondom lichtbruin.

3. Haal de kip uit de pan en smoor de ui tot deze licht kleurt.

4. Voeg dan de kip weer toe en blus af met de wijn. Laat in 20 minuten gaar worden op een zacht vuurtje.

Tip: als het vocht te snel indampt, voeg dan een scheutje water toe.

5. Voeg 5 minuten voor tijd de uitgeperste teentjes knoflook toe en de fijngehakte rozemarijn.

6. Druppel er op het laatst de balsamicoazijn overheen.

 

  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.