Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Salade van baby romaine en Parmezaanse kaas

Een salade verveelt nooit, zeker niet als je er steeds een andere ‘touch’ aangeeft. De combinatie van baby romaine, citroen en Parmezaanse kaas doet het verrassend goed! In plaats van romaine sla kun je ook andere soorten gebruiken, zoals kropsla, lollo rosso, baby spinazie, radicchio (=bitter) of een mix.

#voedingsweetje

Romaine sla, Romeinse sla of Romanasla. Verschillende termen voor hetzelfde type bindsla die veel in Zuid-Europese landen wordt gegeten. Romaine sla bevat, zoals ook andere typen sla, een aanzienlijke hoeveelheid water, vezels, vitaminen (m.n. vitamine A en K) en mineralen (calcium, kalium, fosfor, natrium, magnesium en ijzer) die verschillende processen in je lichaam ondersteunen. Daarnaast bevat het weinig calorieën, waardoor het ook uitstekend past in een voedingspatroon waarbij wellicht wat meer op de calorieën gelet moet worden. Zet dagelijks een salade op tafel en verminder de kans op een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht!

Ingrediënten

voor 4 personen (bijgerecht)

  • 2 kropjes baby romaine
  • 1 kleine rode ui (of 2 lente-uitjes), in dunne halve ringen
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  1. Snijd het harde onderste gedeelte van sla af en snijd in grove repen. Was de sla en droog in de slacentrifuge (als je de ze niet hebt, dep de sla dan droog).
  1. Doe de sla in een kom of schaal en voeg daaraan de lente-ui toe.
  1. Maak een dressing van de olijfolie, citroensap, zout, peper en de citroenrasp.
  1. Meng de dressing door de sla en voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe.
Op zoek naar meer salade-inspiratie? Check deze recepten dan eens!
Borlotti tonijnsalade
Watermeloensalade met feta en munt
Pastasalade ‘Arabieh’
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.