Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Borlotti tonijn salade

Deze salade is makkelijk te bereiden, snel klaar en echt heel erg lekker. Peulvruchten, waar bonen onder vallen, vormen een belangrijk onderdeel van het mediterraan dieet waarbij het een paar keer per week wordt gegeten. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 en voedingsvezels. Het is een goede (en goedkope!) vervanger van vlees.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 200 gram borlottibonen (blik)
  • 150 gram cherry tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 blikje tonijn in olijfolie
  • peterselie (zoveel je lekker vindt), fijngehakt
  • 3-4 plakjes jalapeñospeper (desgewenst)

Voor de dressing

  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 knoflookteentje
  1. Spoel de borlottibonen af in een vergiet en doe in een kom.
  2. Snijd de cherrytomaten in vieren en de rode ui in dunne halve ringen. Doe dit in de kom bij de bonen.
  3. Verdeel de tonijn, peterselie en eventueel de plakjes jalapeñospeper erover.

Maak de dressing

  1. Pers het knoflookteentje uit en meng samen met de citroenrasp door het citroensap.
  2. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
Meer inspiratie voor recepten met peulvruchten nodig? Bekijk dan eens de volgende recepten:
Mediterrane linzensalade 
Linzen-spinaziesoep
Makkelijke minestrone
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.