Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Mediterrane linzensalade

Linzen zijn kleine, platte, halfronde peulvruchten, verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten. Rode en gele zijn splitlinzen; hier is het velletje vanaf gehaald en zijn daarom ideaal om in een gepureerde soep te verwerken. Ze worden ook veel gebruikt in curry’s. Dan bestaan er nog groene en bruine linzen. Deze zijn verkrijgbaar in pot, blik of gedroogd. Die in pot of blik zijn al gekookt en direct te verwerken, maar als het even kan geef ik de voorkeur aan gedroogde linzen. Deze zijn net iets smaakvoller en behouden na hun kooktijd een stevige bite. In tegenstelling tot andere peulvruchten, hoeven gedroogde linzen niet van te voren geweekt te worden.

 

#voedingsweetje

Linzen behoren tot de peulvruchten, een belangrijke voedingsgroep in het mediterrane dieet. Linzen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn vitamines, mineralen en vezels zijn ruimschoots aanwezig. Zo bevatten linzen goede hoeveelheden vitamine B1 en vitamine B6, allebei belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Daarnaast zijn de mineralen fosfor, ijzer, kalium, kopermagnesiumseleen en zink allemaal in linzen te vinden. Deze mineralen hebben veel verschillende belangrijke functies in je lichaam. Zo draagt ijzer bij aan het normale transport van zuurstof door je lichaam en helpt magnesium je botten en spieren sterk te houden.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 100 gram gedroogde linzen
  • 200 gram cherry-trostomaten
  • 2 lente-uitjes
  • een handvol verse kruiden (basilicum, peterselie, bieslook of een mix)
  • ½ – 1 mozzarella van goede kwaliteit (bv. buffelmozzarella)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • sap van een ½ citroen
  • zout
  • zwarte peper
  1. Was de linzen goed. Ik heb het nog nooit gezien, maar er kunnen blijkbaar nog kleine steentjes tussen de linzen zitten.  
  1. Kook de linzen in 20-30 minuten gaar (check de verpakking voor de exacte kooktijd, dit kan variëren). NB. Gebruik voldoende water, minstens drie keer het gewicht van de linzen. Ze worden na het koken namelijk twee tot drie keer zo groot.  
  1. Giet de linzen af in een vergiet en breng op smaak met zout nu ze nog warm zijn. Laat afkoelen en goed uitlekken.  
  1. Snijd in de tussentijd de tomaten in kleine stukjes, de lente-ui in fijne ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng dit door elkaar en voeg een snufje zout en peper toe.  
  1. Snijd of scheur de mozzarella in kleine stukken.  
  1. Maak een dressing van olijfolie en citroensap.  
  1. Meng alles goed door elkaar. Breng indien nodig verder op smaak met zout, peper of, citroensap en besprenkel met nog een beetje olijfolie.  

Deze salade is het lekkerst als je deze een aantal uur van tevoren maakt, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken (maar ook direct is ‘ie erg lekker!).

Meer inspiratie voor recepten met peulvruchten nodig? Bekijk dan eens de volgende recepten:
Borlotti tonijn salade
Linzen-spinaziesoep
Makkelijke minestrone
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.