Bruschetta met pompoen, feta en rucola

Pompoenentijd! In dit recept wordt pompoen gebruikt als heerlijke topping voor bruschetta! Voor de bruschetta gebruikte ik een twee dagen oud volkoren zuurdesembrood. In combinatie met feta, rucola en afgemaakt met een drup extra vergine olijfolie, aceto balsamico is dit een heerlijke appetizer.

#voedingsweetje

Pompoen. De pompoen is een vrucht waar veel verschillende variëteiten van bestaan. De meest voorkomende pompoenen in de supermarkt zijn de oranje Hokkaido en de flespompoen. De oogst vindt plaats van september tot november. Pompoen zit boordevol voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid. Zo is het is rijk aan antioxidanten, die het risico op chronische ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, verlagen. De belangrijkste vitamines in pompoen zijn vitamine A, vitamine C, vitamine E en foliumzuur, die het immuunsysteem versterken. Het bevordert het de gezondheid van de ogen en de huid!

Ingrediënten

voor 6 bruschette

  • 75 gram Griekse feta
  • rustiek brood (liefst een beetje oud)
  • 1 flinke eetlepel kwark
  • een handje rucola
  • 300 gram pompoen
  • takje rozemarijn
  • half glaasje witte wijn
  • 1 knoflookteen, gepeld en een beetje platgeslagen
  • aceto balsamico
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper

 

    1. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd de pompoen in blokjes.
    2. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit daarin een heel teentje knoflook .
    3. Voeg de blokjes pompoen toen en een takje rozemarijn (heel gelaten) en laat 5 minuten zachtjes fruiten.
    4. Voeg dan een half glaasje witte wijn toe en laat nog eens 15 minuten op een zacht vuurtje smoren. Breng verder op smaak met wat zout en peper.
    5. Leg een klein stukje van de feta apart (om straks mee te decoreren). Pureer de rest van de feta samen met een eetlepel kwark tot een smeuïge emulsie.
    6. Rooster het brood.
    7. Maak de bruschetta: smeer eerst een laagje feta op het brood, verdeel er pompoenblokjes overheen, erboven nog wat rucola en verkruimelde feta. Besprenkel met extravergine olijfolie en een paar drupjes aceto balsamico. Draai er voor de liefhebbers nog een beetje zwarte peper overheen.