Citrussalade

Voor deze citrussalade gebruik ik handsinaasappels, bloedsinaasappels, kiwi en granaatappelpitjes. Rijk aan vitamines, antioxidanten en vezels, is deze salade niet alleen heerlijk om te eten, maar is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Deze fruitsalade krijgt extra smaak door er een heerlijke dressing op basis van het sap van de sinaasappels en honing aan toe te voegen.

In de landen rond de Middellandse Zee is het gebruikelijk om de maaltijd af te sluiten met vers fruit, een traditie die ik ook ken uit mijn jongere jaren. Tegenwoordig doe ik dit niet zo vaak meer, maar zo nu en dan wordt ook in mijn gezin de maaltijd afgesloten met een mandarijntje of wat druiven. Nu ik deze citrussalade gemaakt heb, denk ik dit veel vaker ga doen, want dit is echt genieten!! Door eenvoudigweg een klein beetje aandacht te geven aan het bereiden van het vers fruit, smaakt het gewoon extra lekker. Ik raad je dus aan: schil het fruit met aandacht en schik het op een schaal zoals jij het mooi vindt. Van alleen de kleuren wordt je toch al blij?! 😊

Eet ‘m puur of eventueel met de toevoeging van een schep (Griekse) yoghurt of, als je nog meer wilt uitpakken, een bolletje vanille-ijs. Deze fruitsalade is trouwens niet alleen lekker als dessert of tussendoortje, maar past ook uitstekend bij de bbq als bijgerecht. Buon appetito!

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 2 handsinaasappels
 • 2 bloedsinaasappels
 • 2 kiwi’s
 • 4 el granaatappelpitjes
 • 2 el honing
 •  paar blaadjes munt

Voorbereiding

 1. Snijd de schil van de sinaasappels af, zorg ervoor dat het witte vliesje ook verwijderd wordt. Dit doe je als volgt: Met een scherp mes snijd je eerst de boven- en onderkant af en dan de rest van de schil. Zorg ervoor dat je hierbij het buitenste vliesje van de sinaasappel ook afsnijdt. Snijd vervolgens de partjes tussen de de vliesjes uit. Vang het vocht op, dit heb je nodig voor de dressing.  
 1. Snijd de schil van de bloedsinaasappels er op dezelfde manier af en snijd ze vervolgens in ronde schijfjes.  
 1. Schil de kiwi’s en snijd ze in dunne plakjes.  
 1. Meng in een kleine kom de honing met 2 eetlepels sap van de sinaasappels. Roer goed door totdat de honing volledig is opgelost.  
 1. Schik de plakjes handsinaasappel, bloedsinaasappel en kiwi op een serveerschaal, afwisselend voor een kleurrijk effect.  
 1. Strooi de granaatappelpitjes en blaadjes munt (eventueel fijngesneden) gelijkmatig over de salade.  
 1. Besprenkel de citrussalade met de honing-sinaasappeldressing.

 

Je kunt deze salade direct eten of gekoeld bewaren voor later gebruik.

Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten