Frittata met aspergetips

Zelf zet ik met regelmaat een lekkere frittata op tafel, een soort dikke Italiaanse omelet. Erg lekker is deze frittata met aspergetips, maar het is ook erg lekker met eventuele restjes groente die je nog over hebt. Om het gemakkelijk te bereiden, kun je de frittata in de oven bakken. Op deze manier krijgt de bovenkant een mooie goudbruine kleur zonder dat je de frittata hoeft om te draaien, wat soms een uitdaging kan zijn. Gebruik een ovenbestendige koekenpan of een bakblik voor dit recept. Een goede lik yoghurt voegt wat romigheid toe aan de frittata.

Eenmaal gebakken, kun je een smakelijk punt frittata serveren als avondmaaltijd of meenemen in je lunchbox. Het is een voedzaam gerecht dat je kunt combineren met een groene salade of volkorenbrood. Het eiwit in de frittata en de groenten zorgen voor een gebalanceerde maaltijd die je zowel energie als een verzadigd gevoel geeft. 

Dan nog even over eieren. In de pyramide van het mediterraan dieet staan eieren in hetzelfde vak als vis, peulvruchten en gevogelte. Allemaal goede bronnen van eiwitten. Wissel deze voedingsmiddelen met elkaar af en breng op deze manier balans aan voeding. Als je vegetariër bent, kun je vaker kiezen voor peulvruchten en eieren als eiwitbron!

Salade met burrata

Recept frittata met aspergetips

voor 4 personen (bijgerecht)

  • 8 eieren
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • tijm
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 100 gram aspergetips
  • 200 gram mini tomaatjes (bv. cherrytomaten)
  1. Verwarm de oven voor op 180° C. 
  1. Klop de eieren los met de yoghurt, Parmezaanse kaas, tijm, een snufje zout en peper. 
  1. Was de aspergetips en de tomaatjes en snijd de laatste een keer doormidden. 
  1. Snipper de ui. 
  1. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan. 
  1. Fruit de ui aan en bak ook de aspergetips even mee. 
  1. Giet het eimengsel erover en verdeel de tomaten over het ei (in het geval je gebruik maakt van een bakblik; na stap 6 hevel je de ui en aspergetips eerst over in het bakblik en giet je daar het eimengsel overheen). 
  1. Zet de koekenpan in de oven. Zodra het ei aan de bovenkant gestold en goudbruin is (dit duurt zo’n 15 tot 25 minuten, afhankelijk van de dikte van de frittata) is hij gaar. Laat een paar minuten afkoelen en snijd de frittata in stukken.
Nieuw: "Starten met het mediterraan dieet: jouw gids voor succes!"
Leer alles over het mediterraan dieet en ga direct aan de slag met tips en recepten om te starten met deze heerlijke en bewezen gezonde leefstijl. Bestel de startgids nu en download 'm direct.

Laatste recepten